"Napój jabłkowy"

vote now
Napój jabłkowy

Napój jabłkowy
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 28 sierpnia 2014 r. Jabłka to chyba najpopularniejsze owoce w naszym kraju. Koniec sierpnia jest szczytem sezonu jabłkowego, a różnorodność odmian i ich urodzajność sprawiają, iż możemy cieszyć się owocami prosto z drzewa przez bardzo długi czas. Na "słoneczno-deszczowe" letnie dni przygotowałam napój ze świeżych owoców prosto z jabłoni. Jego wyjątkowość zawdzięczamy wstępnej karmelizacji cukru, dodane potem owoce
mieszają się z karmelem tworząc świetną bazę. Dopiero pod koniec dodałam wanilię i sok z cytryny. Ten asamblaż stworzył zdrowy napój o wspaniałym delikatnym smaku i kojącym aromacie. Bardzo dobry jako dodatek do obiadu, który wspaniale uzupełnia i u mnie powoli staje się rytuałem. Napój jest prosty w przygotowaniu, użyłam lekko kwaskowate jabłka, które są tutaj atutem. Serdecznie polecam i życzę smacznego :):):) Napój jabłkowy Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 27 sierpnia. Doskonały napój jabłkowy! Tego lata doszłam do wniosku, że nie ma nic pyszniejszego, niż przygotowywane w domowym zaciszu napoje i kompoty. Nie dość, że wspaniale orzeźwiają i są prawdziwą bombą witaminową, to na dodatek są niesamowicie smaczne. A wszystko za sprawą ich plastyczności - sami możemy je tworzyć, dodając ulubione przyprawy, zioła i smaki - gorąco polecam :-)
Oceny: 4,9
Czas przygotowania: 10 min Czas smażenia: 9 min Łączny czas: 19 min
Liczba porcji: 4
Rozmiar porcji: 1 szklanka




Składniki:
jabłka: 400 g woda (polecam mineralną): 1 litr cukier: 4 łyżki pasta waniliowa (lub 1 łyżka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią): 1 łyżeczka sok z cytryny: 1 łyżka Przygotowanie:
jabłka myję, obieram, kroję na ćwiartki, wycinam gniazda nasienne i dzielę dodatkowo na ósemki do garnka z grubym dnem wsypuję cukier i równomiernie rozprowadzam go po dnie podgrzewam na średnim ogniu przez około 2-3 minuty do czasu, aż zacznie brązowieć wówczas wrzucam jabłka i mieszam początkowo, po dodaniu jabłek cukier zbije się w grudki, ale z czasem jak owoce będą puszczać sok, zbrylony cukier zacznie się roztapiać smażę tak przez około 2-3 minuty wlewam wodę i doprowadzam do zagotowania zmniejszam ogień, dodaję pastę i gotuję przez około 5 minut, aż jabłka zmiękną na koniec dodaję sok z cytryny odstawiam na kilka minut następnie przecedzam przez sitko do czystego naczynia/dzbanka jabłka na sitku dociskam łyżką tak, aby jak najwięcej wyciśniętego soku znalazło się w napoju napój próbuję w razie potrzeby można posłodzić, można rozcieńczyć wodą mineralną gazowaną w upały dobrze sprawdza się wersja schłodzona napoju z kostką lodu, czy plasterkiem cytryny

Smacznego!
Tagi: jabłka, woda mineralna, pasta waniliowa, sok z cytryny;

Jabłka wolnościJak ugasić pragnienie?Lato w pełni!Jedz polskie jabłkaLetnie Orzeźwienie 2014

M Moje Gotowanie

Komentarze

Oceń ten przepis:




+