Petitchef PL

Mini tarty czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą


Dzisiaj nie za słodko ale pysznie, do kawy w sam raz.

Składniki:
ciasto
2 szklanki mąki pszennej
180 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
50 g kakao
szczypta soli
1/4 szklanki mleka 

nadzienie
powidła śliwkowe bez cukru KROKUS 

beza
4 białka (jajka L)
szklanka cukru

Przygotowanie:
Składniki na ciasto wyrabiamy na gładką masę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tart smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą albo kaszą manną. Ciasto dzielimy na 10 części, każdą rozwałkowujemy i wykładamy ciastem  formę dociskając do spodu i ścianek, na każdą formę układamy papier pergaminowy i obciążamy np. fasolą. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 C.



Studzimy spody i smarujemy po jednej łyżce powidłami. W misce ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając dodajemy cukier aby się dobrze połączył. Białkami smarujemy placki i pieczemy w temperaturze 160 C przez 10-15 minut, aż się zarumienią. 




Smacznego!

KROKUS wyposaża Niezły Młynek w powidła.












Oceń ten przepis:
Pokań inny kod = 

Podobne przepisy



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: