Mazurek cytrynowy

vote now
Mazurek cytrynowy

Słodki mazurek z lekko ciągnącą cytrynową masą.

Inspiracja: White Plate

Składniki:
spód:

150 g mąki pszennej100 g masła2 żółtka ugotowane na twardo1 łyżka śmietany 18%3,5 łyżki drobnego cukru do pieczeniamasa:
3 jajka150 g cukrusok wyciśnięty z dwóch cytryn1,5 łyżki mąki pszennej1 łyżeczka skórki z cytrynypłatki migdałowe do posypania
Z mąki, masła, żółtek, śmietany i cukru zagniatamy ciasto do połączenia składników ( nie dłużej! ). Blaszkę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Spód podziurkować widelcem.
Piekarnik nagrzać do 180 °C, ciasto piec ok 20 min, do zrumienienia. Ostudzić.
Jajka utrzeć z cukrem mikserem na wysokich obrotach. Dodać sok z cytryn, mąkę i skórkę cytrynową. Wymieszać do połączenia składników.
Na upieczony spód wlać masę ( jest bardzo płynna, ale zetnie się podczas pieczenia ), posypać płatkami migdałów i wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 30 minut, aż masa się zetnie. Ostudzić.

A ATLAS SMAKÓW

Komentarze

Oceń ten przepis:




+