Podudzia z kurczaka w stylu meksykańskim z pyszną marynatą
Dziś podróżujemy do Meksyku z tymi pysznymi podudziami z kurczaka w meksykańskim stylu, na posiłek, który jest bardzo łatwy w przygotowaniu! :-) Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i z marynatą, za którą można umrzeć, gwarantujemy, że pokocha je cała rodzina! Niezależnie od tego, czy jest to rodzinny obiad, czy kolacja przed telewizorem, te małe podudzia z kurczaka z pewnością Cię przekonają ;-)
Składniki
Materiały
- 1 szczelna szklana forma żaroodporna (lub naczynie żaroodporne + folia spożywcza)
 
Przygotowanie
Wlej oliwę z oliwek i sok z limonki do szczelnego pojemnika. Dodaj pieprz cayenne, wędzoną paprykę, mielony kminek, oregano, cebulę w proszku, czosnek w proszku, sól i pieprz.
Wymieszaj wszystko.
Ułóż podudzia na marynacie i zamknij pojemnik.
Dobrze wstrząśnij pojemnikiem, aby kurczak był dobrze pokryty. Wstaw pojemnik do lodówki na 1 godzinę.
Zdejmij pokrywkę i piecz podudzia kurczaka w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 25-30 minut.
Teraz jest gotowe! Przed podaniem posyp świeżą kolendrą i skrop sokiem z limonki! 
Zobacz nasze uwagi, aby poznać pomysł na sos ↓
Obserwacje
Dodatki:
 Podudzia z kurczaka można skropić sokiem z limonki i posypać posiekaną kolendrą. 
 
 Sos:
 Sos jogurtowy będzie idealnie pasował do tych podudzi z kurczaka. Wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą. Doprawić do smaku i voilà! Idealne na udaną kolację telewizyjną! 
 
 Marynata:
 Możesz pozostawić kurczaka do zamarynowania na 1 godzinę do 1 nocy.
 
 Przyprawy:
 Możesz dowolnie zastępować przyprawy, aby stworzyć idealną kombinację!
 
 Szczelna puszka:
 Użyliśmy szklanej, hermetycznej formy, dzięki czemu potrzebujemy tylko jednego pojemnika na cały przepis. Jeśli nie masz takiego pojemnika, nie panikuj: możesz użyć torebki do zamrażania lub naczynia do zapiekania wyłożonego folią spożywczą.
Odżywianie
- Węglowodany: 5.6g
 - Tłuszcze: 7.6g
 - Tłuszcze nasycone: 1.6g
 - Białka: 9.1g
 - Błonnik: 2.4g
 - Cukry: 1.5g
 - ProPoints: 3
 - SmartPoints: 4
 





Oceń ten przepis