Letni krem z zielonego groszku z tymiankiem
Sezon na groszek szybko się kończy. Ale dla amatorów zupy-kremu groszkowego jest dobra wiadomość : można go przyrządzić także z mrożonego warzywa:) Ja jeszcze załapałam się na pachnące, zielone strąki i zapraszam Was na pyszny krem, który podkręciłam odrobiną świeżego tymianku!
Składniki :
- ok 10 cm kawałek białej części pora
- 2 łyżki oliwy
- 1 duży ziemniak
- 400 g wyłuskanego groszku
- ok 0,5 litra bulionu warzywnego
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa, parę gałązek świeżego tymianku (lub odrobina suszonego)
Do podania :
- kwaśna śmietana
- grzanki lub groszek ptysiowy
W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekanego pora i szklimy 2-3 minuty. Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do pora, tymianek siekamy i też dodajemy (suszony też teraz dodajemy). Zalewamy bulionem, wrzucamy groszek. Przykrywamy i gotujemy ok 15 min do miękkości wszystkich składników. Miksujemy całość do uzyskania gładkiego kremu. Doprawiamy sola, pieprzem, gałką. Podajemy z grzankami i kleksem śmietany.
Smacznego!
Groszkowy krem wpisuję w akcję :