Kuskus z grzybami i chipsami cukiniowymi
vote now
Nadchodzi jesień, czas grzybobrania. Tata i dziadek wybrali się już w pierwszą wyprawę, z której przynieśli koszyk grzybów. Jeśli o mnie chodzi to fanką grzybowych smaków nie jestem, zwykle jem tylko pieczarki, ale muszę przyznać, że to danie mnie oczarowało. Sos sojowy i oliwa z oliwek subtelnie podkreśliły aromat świeżych grzybów. Do tego zioła z domowego "ogródka", kuskus i chrupiące chipsy z cukinii. Polecam, naprawdę :)
Jedna porcja50 g kaszki kuskus
mniej niż szklanka gorącego bulionu lub wody
dwa duże grzyby (nie wiem jak to wychodzi wagowo, możecie dać tyle, ile chcecie :))
kilkanaście cienkich plastrerków cukinii
zioła (u mnie świeże oregano i natka pietruszki)
odrobina oliwy z oliwek
sos sojowy do smaku
sól, pieprz
Cukinię przyprawić, ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika na około 10 minut w 220-250 stopniach - zależy od piekarnika, można piec dłużej na niższej temperaturze. Kuskus zalać bulionem, odstawić do napęcznienia. Grzyby i cebulkę pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę, smażyć do zrumienienia. Przesmażyć jeszcze chwilę kaszę z grzybami, doprawić ewentualnie, podawać udekorowane chipsami cukiniowymi i gałązkami ziół.
Smacznego :)
Jedna porcja50 g kaszki kuskus
mniej niż szklanka gorącego bulionu lub wody
dwa duże grzyby (nie wiem jak to wychodzi wagowo, możecie dać tyle, ile chcecie :))
kilkanaście cienkich plastrerków cukinii
zioła (u mnie świeże oregano i natka pietruszki)
odrobina oliwy z oliwek
sos sojowy do smaku
sól, pieprz
Cukinię przyprawić, ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika na około 10 minut w 220-250 stopniach - zależy od piekarnika, można piec dłużej na niższej temperaturze. Kuskus zalać bulionem, odstawić do napęcznienia. Grzyby i cebulkę pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę, smażyć do zrumienienia. Przesmażyć jeszcze chwilę kaszę z grzybami, doprawić ewentualnie, podawać udekorowane chipsami cukiniowymi i gałązkami ziół.
Smacznego :)
Red Hot Chili Cake
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!