Kofta z grilla

vote now
Kofta z grilla

Propozycja na grilla. :) Kofta , jest to mięso mielone najczęściej z wołowiny I jagnięciny z przyprawami I cebulą. W tej formie znana na Bałkanach, Azerbejdżanie, Iranie , Grecji, Indiach I Turcji. Przepyszne wariacja na temat mielonego-niby podobne do naszego, ale jakże inny smak, poprzez dodane inne przyprawy. Polecam .
Zaczynamy:
Składniki na 8 porcji:
900 gr mielonego-wołowego
2 cebule
1/2 pół łyżeczki kminku
1/2 pół łyżeczki kolendry
1 jajko
sól, pieprz
pitta bread
8 patyków do grilla
Wykonanie:
Do mielonego dodajemy startą na grubych oczkach cebulę, jajko, przyprawy. Mieszamy do całkowitego połączenia.
Jeżeli patyki są drewniane, pamiętajmy by zamoczyć je w wodzie- około 0,5 godziny , by sie nie spaliły na grillu.
Mięso dzielimy na 8 porcji I obklejamy patyk.
Ja grillowałam koftę na metalowej tatce około 12 min. Na sam koniec, można położyć koftę bezpośrednio na grilla.
Gotowe :)
Do kofty podałam pitta bread I sos z jogurtu.

Smacznego :)

S Smaki Edyty

Komentarze

Oceń ten przepis:




+