Śmietankowy szpinak z jajkami

zagłosuj teraz
Danie główne
łatwe
20 min
315 Kcal

Ugotuj szpinak w kremowym sosie i dodaj jajka, aby uzyskać wyjątkowo miękki i smaczny rezultat :-) Po ugotowaniu na patelni pod przykryciem otrzymasz jajka z miękkim białkiem i płynnym żółtkiem...! Prawdziwa rozkosz i świetny sposób na zachęcenie dzieci do jedzenia (lub odkrywania) szpinaku! Łatwe do zrobienia, wystarczy postępować zgodnie z naszym przepisem krok po kroku!

Składniki

3

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania15 min
  • Śmietankowy szpinak z jajkami - Przygotowanie krok 1Podsmaż posiekany ząbek czosnku na patelni.
    Dodać umyty i odsączony szpinak. Smażyć.
  • Śmietankowy szpinak z jajkami - Przygotowanie krok 2Gdy szpinak się zredukuje, dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  • Śmietankowy szpinak z jajkami - Przygotowanie krok 3Gdy śmietana zgęstnieje, rozbij jajka bezpośrednio na szpinaku. Przykryć i pozostawić na kilka minut.
  • Śmietankowy szpinak z jajkami - Przygotowanie krok 4Gdy białko jajka jest ugotowane, danie jest gotowe!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Tuż przed podaniem pokroić żółtko tak, aby spłynęło do szpinaku.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 315Kcal
  • Węglowodany: 5.9g
  • Tłuszcze: 26.7g
  • Tłuszcze nasycone: 15.9g
  • Białka: 10.3g
  • Błonnik: 4.5g
  • Cukry: 2g
  • ProPoints: 9
  • SmartPoints: 13
Informacje żywieniowe za 1 porcję (213g)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: