Jak zrobić chleb francuski?
zagłosuj teraz
Na śniadanie, przekąskę lub deser, zafunduj sobie jeden z najprostszych i najbardziej znanych przepisów kuchni francuskiej: chleb francuski! To przepis, który jest zarówno pyszny, jak i ekologiczny - czego chcieć więcej?
Składniki
8
Materiały
- Patelnia
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania15 min
Wymieszać jajka z cukrami.
Dodaj pół litra mleka.
Pokrój chleb na kromki o grubości około 1,5 cm.
Zanurz kromki w poprzedniej mieszance. Pozostaw na kilka sekund, aby chleb był dobrze nasączony mieszanką.
Rozgrzać masło na patelni i usmażyć tosty francuskie. Pierwsza strona powinna smażyć się przez około 5 minut, a druga przez 3 minuty.
Tosty francuskie są już gotowe!
Obserwacje
Posypać! Ostateczny przepis można posypać cukrem trzcinowym lub odrobiną cynamonu.
Alternatywa dla chleba: Jeśli nie masz czerstwego chleba, może zostało Ci kilka kromek brioszki? Użyj ich zamiast kromek chleba w naszym przepisie ;-)
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 140Kcal
- Węglowodany: 17.7g
- Tłuszcze: 5.1g
- Tłuszcze nasycone: 2.5g
- Białka: 5.6g
- Błonnik: 0.4g
- Cukry: 10.7g
- ProPoints: 4
- SmartPoints: 6
Informacje żywieniowe za 1 porcję (104g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis