HABŻYKI Z PESTO Z PIETRUSZKI I SALSĄ Z POMIDORÓW I ŚLIWEK.
vote now
FULLY RAW VEGAN BREAKFAST. RAW BREAD WITH PARSLEY PESTO AND TOMATO-PLUM SALSA.
Wczoraj przedstawiałam Wam na blogu Habżyki. Tych co nie czytali, zapraszam tu.
A dziś zapraszam na wyjątkowe śniadanie z ich udziałem. Chciałam przygotować do nich coś prostego, coś czym można by je posmarować i coś ciekawego do ich obłożenia, do tego miało być wszystko na surowo. Wegańskie śniadanie na wypasie, w wersji fully RAW. Zapraszam
Wybór padł na pesto i salsę, które chciałam stworzyć z prostych składników, które powinniśmy mieć w domu, a jak nie to znajdziemy w każdym warzywniaku.
I tak powstało pesto z zielonej pietruszki z migdałami oraz salsa z pomidorów i śliwek. A wszystko to w połączeniu z Habżykami stworzyło przepyszne śniadanie. I nie dajcie się zwieść pozorom, te chlebki choć cienkie, są dosyć sycące, to głównie zasługa siemienia lnianego i błonnika, które lekko pęcznieje w żołądku i wpływa na uczucie sytości. Zjadłam kilka z dodatkami i nie czułam głodu przez kilka godzin.
Do śniadania użyłam chlebków o smaku "Pomidor i bazylia" oraz "Cebula i czosnek".
PESTO Z PIETRUSZKI I MIGDAŁÓWSKŁADNIKI(4-5 łyżek gotowego pesto):
1/2 dużego pęczka pietruszki (lub 1 mały)1 garść migdałów1 ząbek czosnku1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych1 łyżka soku z cytryny2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej (lub zwykłej)
Wczoraj przedstawiałam Wam na blogu Habżyki. Tych co nie czytali, zapraszam tu.
A dziś zapraszam na wyjątkowe śniadanie z ich udziałem. Chciałam przygotować do nich coś prostego, coś czym można by je posmarować i coś ciekawego do ich obłożenia, do tego miało być wszystko na surowo. Wegańskie śniadanie na wypasie, w wersji fully RAW. Zapraszam
Wybór padł na pesto i salsę, które chciałam stworzyć z prostych składników, które powinniśmy mieć w domu, a jak nie to znajdziemy w każdym warzywniaku.
I tak powstało pesto z zielonej pietruszki z migdałami oraz salsa z pomidorów i śliwek. A wszystko to w połączeniu z Habżykami stworzyło przepyszne śniadanie. I nie dajcie się zwieść pozorom, te chlebki choć cienkie, są dosyć sycące, to głównie zasługa siemienia lnianego i błonnika, które lekko pęcznieje w żołądku i wpływa na uczucie sytości. Zjadłam kilka z dodatkami i nie czułam głodu przez kilka godzin.
Do śniadania użyłam chlebków o smaku "Pomidor i bazylia" oraz "Cebula i czosnek".
PESTO Z PIETRUSZKI I MIGDAŁÓWSKŁADNIKI(4-5 łyżek gotowego pesto):
1/2 dużego pęczka pietruszki (lub 1 mały)1 garść migdałów1 ząbek czosnku1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych1 łyżka soku z cytryny2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej (lub zwykłej)
PRZYGOTOWANIE:
Migdały zmieliłam na mąkę w młynku do kawy, ułatwia to i przyspiesza miksowanie pesto, nie jest jednak konieczne. Pietruszkę dokładnie myjemy, rozrywamy na kawałki i wrzucamy do pojemnika blendera. Dodajemy resztę składników i miksujemy na gładko. Zazwyczaj do pesto dodaje się więcej oliwy, ale ja specjalnie dodałam mniej, żeby wyszło bardziej gęste. Poza tym reszta składników (migdały i Habżyki) zawierają również tłuszcze i nie było potrzeby, żeby dodawać jej więcej. Jeśli natomiast planujecie wykorzystać pesto np. do makaronu, dodajcie do niego więcej oliwy.
SALSA Z POMIDORÓW I ŚLIWEK
SKŁADNIKI(1 średni słoiczek):
2 pomidory5 miękkich śliwek węgierek1/4 małej czerwonej cebuli1 łyżka octu jabłkowego5 dużych liści bazyliisól,pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory i śliwki myjemy. Pomidory przekrajamy na pół i nad zlewem wyduszamy z nich nadmiar wody. Potem kroimy je w drobną kostkę. Ze śliwek wyciągamy pestki i również kroimy je w drobną kostkę. Cebulę i bazylię siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki lub słoika, dodajemy ocet, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
MOJE POZOSTAŁE DODATKI ŚNIADANIOWE:
botwinażółta paprykarzodkiewkiogórkikiełki rzodkiewkilemoniada imbirowo-cytrynowa*
botwinażółta paprykarzodkiewkiogórkikiełki rzodkiewkilemoniada imbirowo-cytrynowa*
*starty imbir zalałam wodą z odrobiną soku z cytryny, po ok. 10 minutach odcedziłam i dodałam plastry cytryny
Kombinacje śniadaniowe róbcie sobie dowolne, możecie jeść chlebki ze wszystkim na raz, posmarować pesto, dodać warzywa a na górze położyć salsę, wszystko do siebie pasuje. Lub też rozerwijcie Habżyki na kawałki i zamaczajcie w pesto, zagryzając resztą warzyw; salsę możecie też jeść osobno łyżeczką, jako sałatkę. Każdy sposób będzie dobry.
Smacznego ☺
Habżyki are raw breads, you can read more about them here.
Smacznego ☺
Habżyki are raw breads, you can read more about them here.
I wanted to prepare a special breakfast with them. Something simple, fully raw and delicious.
Finally I made parsley and almond pesto and tomato and plum salsa. Everything together made the breakfast very tasty. And do not be fooled by their look, these breads though thin, are quite fulfilling, mainly thanks to flaxseeds, which slightly "swells" in the stomach and affect satiety. I ate few of them with pesto and salsa and did not feel hunger for several hours.
Finally I made parsley and almond pesto and tomato and plum salsa. Everything together made the breakfast very tasty. And do not be fooled by their look, these breads though thin, are quite fulfilling, mainly thanks to flaxseeds, which slightly "swells" in the stomach and affect satiety. I ate few of them with pesto and salsa and did not feel hunger for several hours.
PARSLEY & ALMOND PESTO
INGREDIENTS(4-5 tbsp prepared pesto):
1/2 large bunch of flat leaf parsley (or 1 small bunch, you can also use curly parsley)1 handfull of almonds1 clove of garlic1 tbsp nutritional yeast flakes1 tbsp lemon juice2 tbsp extra virgin olive oil1/4 tsp pink himalayan salt (or sea salt)
PREPARATION:
I grounded almonds into flour in a coffee grinder, it helps to make pesto easier and faster, however, it is not necessary. Wash parsley thoroughly, tore apart and throw into a blender container. Add the remaining ingredients and mix until smooth. Typically, when making pesto, you should add more olive, but I didn't do it, I wantedi it to be more solid and also the rest of the ingredients contain fat so it wasn't neccesary to add a lot of it. However, if you plan to use pesto for example, with pasta, add more olive oil, while making it.
TOMATO AND PLUM SALSA
INGREDIENTS(1 small jar):
2 tomatoes5 plums1/4 red onion1 tbsp apple cider vinegar5 fresh basil leavessalt,pepper
PREPARATION:
Wash tomatoes and plums. Cut tomatoes in half and squee the excess water out of them, do it above the sink. Then cut them into small cubes. Remove the stones from the plums and cut them into small cubes. Chop the onion and basil. Put all the ingredients into a bowl or a jar, add vinegar, salt, pepper and mix thoroughly.
MY OTHER BREAKFAST ADDITIONS:
chard leavesyellow bell pepperradishescucumbersradish sprouts
chard leavesyellow bell pepperradishescucumbersradish sprouts
While eating breakfast just do any combinations you want, you can eat them with everything at once, spread with pesto, add the vegetables and put salsa on top, everything fits together. Or torn the breads apart and dip in pesto, while eating the rest of the vegetables on it's own. You can also eat salsa separately with a spoon, like a salad. Each way will be good.
Enjoy ☺
Enjoy ☺
Food Porn Vegan Style
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!