Grillowany łosoś na płycie z soli
vote now
Składniki na 4 porcje
4 fillety z łososia norweskiego400 gr zielonego groszku40gr groszku cukrowegopędy groszkurzodkiewka150gr malin80ml oliwy10 ml octu winnego10gr cukruS+P
PrzygotowanieRozgrzewamy płytę z soli do temp około 200 stopniBlanszujemy groszek a następnie przecieramy przez bardzo drobne sito i mieszamy z odrobiną oliwy(40ml) soli i pieprzu.Blanszujemy groszek cukrowy.Maliny rozgniatamy i redukujemy na małym ogniu do uzyskania gęstego sosu(20ml),następnie dodajemy cukier(10gr) przecieramy przez drobne sito dodajemy octu(10ml), oliwy(40ml) i miksujemy blenderem do momentu uzyskania emulsji(sól i pieprz do smaku)Rzodkiewkę kroimy w drobne plastryPędy groszku płuczemy.Na rozgrzanym bloku soli układamy skropionego oliwą łososia skórą do dołu i grillujemy około 4-5 minut do momentu aż skóra swobodnie odkleji się i druga strona ten sam czas.Układamy puree z groszku,groszek cukrowy,sałatkę z pędów groszku i rzodkiewki na to łososia i emulsję z malin.Gotowe smacznego
4 fillety z łososia norweskiego400 gr zielonego groszku40gr groszku cukrowegopędy groszkurzodkiewka150gr malin80ml oliwy10 ml octu winnego10gr cukruS+P
PrzygotowanieRozgrzewamy płytę z soli do temp około 200 stopniBlanszujemy groszek a następnie przecieramy przez bardzo drobne sito i mieszamy z odrobiną oliwy(40ml) soli i pieprzu.Blanszujemy groszek cukrowy.Maliny rozgniatamy i redukujemy na małym ogniu do uzyskania gęstego sosu(20ml),następnie dodajemy cukier(10gr) przecieramy przez drobne sito dodajemy octu(10ml), oliwy(40ml) i miksujemy blenderem do momentu uzyskania emulsji(sól i pieprz do smaku)Rzodkiewkę kroimy w drobne plastryPędy groszku płuczemy.Na rozgrzanym bloku soli układamy skropionego oliwą łososia skórą do dołu i grillujemy około 4-5 minut do momentu aż skóra swobodnie odkleji się i druga strona ten sam czas.Układamy puree z groszku,groszek cukrowy,sałatkę z pędów groszku i rzodkiewki na to łososia i emulsję z malin.Gotowe smacznego
Grillowanie
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!