Greckie placuszki z cukinii z dodatkiem papryki
vote now
Placuszki z cukiniito to potrawa rodem z Grecji i mimo, iż przygotowuje się je niemalże identycznie jak placki ziemniaczane to korzenie tego dania należą do śródziemnomorskiej kuchni. Placuszki przygotowuje się błyskawiczne, są pyszne, doskonałe na przekąskę, przystawkę lub jakiekolwiek inne danie tak naprawdę o każdej porze roku. Choć oczywiście najsmaczniejsze są letnią porą, kiedy trwa sezon na te warzywa. Polecam placuszki z cukinii z dodatkiem papryki, choćby jako alternatywę dla placków ziemniaczanych.
Składniki:
1 kg cukinii2 papryki, ja miałam żółte, ale czerwone by się ładnie odznaczały 2 jajka4 czubate łyżki mąki pszennejsól, pieprz, natka pietruszki, koperekolej do smażenia Placuszki fantastycznie smakują z sosem czosnkowym. Przepis na prosty, lekki i pyszny sos czosnkowy znajdziecie tutaj.
Cukinię, myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy na jarzynowej tarce. Posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na sitku na 20 minut, aby puściła wodę. Paprykę można również zetrzeć , ale jest smaczniejsza kiedy ją się pokroi drobniutko. Cukinię odciskamy z soku, dodajemy paprykę, posypujemy świeżymi ziołami (pietruszką, koperkiem) i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na średniej mocy palnika na niedużej ilości oleju na rumiano.
Rady:
Placuszki podajemy na ciepło lub zimno.Najlepiej smakują z sosem czosnkowym lub z gulaszem.By długo były ciepłe można wyłożyć je na blaszkę, przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika. Po wstawieniu wyłączyć piekarnik.
Smacznego!
Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!
Betty gotuje
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!