Gnocchi dyniowe
vote now
Gnocchi dyniowe,
czyli włoskie kopytka o ciekawym smaku.
Wczoraj zrobiłam więcej pieczonej dyni i stąd dzisiaj przepis na pyszne Gnocchi dyniowe z masłem szałwiowym,przepis znam z bloga Kwestia Smaku, choć oczywiście wprowadziłam trochę modyfikacji :) Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis na 2-3 porcje
250 g puree z pieczonej dyni hokkaido250 g ziemniaków 75 g mąki pszennej3 łyżki sera ricotta 1 łyżka mąki ziemniaczanej1/3 łyżeczki papryki słodkiej1/3 łyżeczki papryki ostrejszczypta gałki muszkatołowejsól1 jajkoMasło szałwiowe:50 g masła20 małych listków szałwii pieprzsól Przepis na puree z pieczonej dyni znajdziecie tutaj. Ziemniaki ugotowałam i także zrobiłam z nich puree za pomocą tłuczka do ziemniaków, pozostawiłam do ostygnięcia. W misce posiekałam nożem puree z dyni i ziemniaków oraz ser ricotta z mąkami. Następnie dodałam przyprawy i jajko. Całość wymieszałam na gładką masę. Blat kuchenny oraz ręce oprószyłam mąką. Następnie uformowałam ruloniki, od których odrywałam po kawałku ciasta lepiąc z niego kulki wielkości małego orzecha. Żeby nadać gnocchi ich charakterystyczny wygląd, każdą kulkę przeturlałam po ząbkach widelca odciskając w niej rowki. W garnku zagotowałam wodę z solą, kiedy już wrzała wrzuciłam gnocchi i gotowałam do wypłynięcia. W między czasie stopiłam masło i dodałam przyprawy oraz listki szałwii i smażyłam na małym ogniu, aż liście zrobiły się chrupiące. Gnocchi dyniowe podałam polane masłem szałwiowym. Smacznego!
Kolorowa Kuchnia Magdy
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!