DROŻDŻÓWKA Z MALINAMI
vote now
Najlepszą drożdżówkę jaką jadłam w życiu piekła moja babcia taką bardzo żółtą i mokrą w smaku, popijaną świeżym mlekiem. Smak, którego nigdy się nie zapomina . Do mojej dodałam podwójną porcję kruszonki i kwaskowate maliny zjedliśmy całą i to na ciepło. Jak na moje zdolności do pieczenia ciast.:)
wyszła mniam:)
Składniki:(forma 20/30cm) ciasto:
400g mąki200ml mleka100g cukru100g masła1 jako całe2 żółtka30g drożdży szczypta soli500 g malin Kruszonka:
200g mąki 120g cukru100g masła
Przygotowanie:
Drożdże pokrusz w misce dodaj łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki oraz połowę letniego mleka. Rozczyn wymieszaj przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie zrób kruszonkę; mąkę wymieszaj z cukrem dodaj posiekane zimne masło, zagnieć opuszkami palców, wstaw do lodówki. Mąkę przesiej do miski, wsyp pozostały cukier i sól, dodaj jajko, żółtka, rozczyn, resztę mleka i roztopione masło, wymieszaj i wyrabiaj przez 10 min. na gładkie ciasto. ( w razie potrzeby można dodać odrobinę mleka lub mąki) Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, natłuść i przełóż ciasto, rozprowadź po całej powierzchni formy, odstaw do ponownego wyrośnięci ( powinno podwoić swoją objętość)Na koniec posyp owocami i przygotowaną kruszonką.Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez 45-50 min. temperaturze 180 stopni.C
MOJE GOTOWANIE
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!