Sernik nowojorski
zagłosuj teraz
Spróbuj prawdziwego sernika, jak w Nowym Jorku! W każdym razie jesteśmy pewni, że nie będziesz w stanie mu się oprzeć!
Składniki
12
Na bazę :
Do nadzienia :
Materiały
- Tortownica o średnicy 20 cm
- Papier do pieczenia
- Rozdrabniacz (opcjonalnie)
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Gotowania40 min
Pokruszyć herbatniki za pomocą tłuczka lub rozdrabniacza. Roztopić masło i dodać do pokruszonych herbatników. Dobrze wymieszać.
Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia. Wysmarować boki formy masłem i wlać mieszankę herbatników i masła. Dobrze wciśnij masę w dno i boki formy, używając łyżki. Schłodzić, aż będzie gotowe do użycia.
Umieść ser śmietankowy i cukry w misce i ubij trzepaczką, aby spulchnić ser.
Następnie dodaj jajka i mąkę i dobrze wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
Na koniec dodaj śmietanę.
Wyjąć formę z lodówki i wlać masę.Piec przez 40 minut w temperaturze 190°C.
Pozostawić do ostygnięcia po upieczeniu, a następnie pozostawić w lodówce na kilka godzin, aby zapewnić idealne odklejenie od formy!Sernik nowojorski jest już gotowy!
Obserwacje
Serek śmietankowy: jest to główny składnik tego przepisu i można go zastąpić ricottą. Preferowany jest Philadelphia, ale St Morêt lub jakikolwiek inny ser śmietankowy też się nada.
Baza biszkoptowa: tutaj używamy petits-beurre, ale możesz użyć speculoos, palets bretons lub innych biszkoptów. Można również użyć ciasta kruchego.
Dla stylu nowojorskiego: szczególną cechą sernika nowojorskiego jest dodatek płynnej śmietany, która niekoniecznie występuje we wszystkich przepisach na sernik (których jest wiele na całym świecie).
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 479Kcal
- Węglowodany: 37.2g
- Tłuszcze: 30.5g
- Tłuszcze nasycone: 19.8g
- Białka: 8.5g
- Błonnik: 0.6g
- Cukry: 25.2g
- ProPoints: 13
- SmartPoints: 22
Informacje żywieniowe za 1 porcję (155g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis