Petitchef PL

Ciasto kubanka

Desser
10 porcji
3 h
40 min
średnie
Ciasto smakuje świetnie. Nie za słodkie, nie za ciężkie, idealne do niedzielnej kawy.

Składniki

Liczba porcji: 10

Składniki ( blacha 36 x 26 cm):


Biszkopt:


70 g drobnego cukru do wypieków

130 g mąki

16 g kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Krem:

200 g masła w temperaturze pokojowej

4 łyżki nutelli

2 żółtka

2 szklanki mleka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki cukru


Nasączenie:

1/2 szklanki naparu z kawy

4 łyżki rumu

500 g śmietanki 36 % (dobrze schłodzonej)

2 łyżki cukru pudru

2 śmietan-fixy

1/2 słoiczka powideł śliwkowych

ok. 16 sztuk herbatników maślanych

ok. 16 sztuk herbatników kakaowych

Przygotowanie

  • Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodawać stopniowo do ciasta ciągle ubijając. Blaszkę do pieczenia posmarować masłem ( blacha musi być ciepła, żeby masło się roztopiło podczas smarowania. Ja wkładam suchą blachę na 5 min do nagrzanego piekarnika) i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wygładzić.

    Piec w temp. 160 stopni C przez 40 min. Po upieczeniu wybić cisto z blaszki. Oderwać papier i pozostawić do wystudzenia.
  • Nasączenie: Przygotować napar z kawy i wystudzić, a następnie połączyć z rumem. Wystudzony biszkopt nasączyć naparem.
  • Krem: W rondelku zagotować 1 szklankę mleka. W pozostałym mleku ( 1 szklanka) rozpuścić dokładnie żółtka, cukier i obie mąki. Gdy mleko zacznie się gotować wlać do niego masę i ciągle mieszając doprowadzić do otrzymania konsystencji budyniu. Gotowy budyń wylać na talerze i pozostawić do wystygnięcia.

    Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Następnie dodać nutellę i dobrze wymieszać.
  • Na nasączony naparem biszkopt wyłożyć masę czekoladową. Wyrównać. Ułożyć warstwę jasnych herbatników. Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć warstwą ciemnych ciasteczek.

    Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem ciasto oprószyć kakao i wiórkami z czekolady.

Zdjęcia

Ciasto Kubanka, zdjęcie 1Ciasto Kubanka, zdjęcie 2





Oceń ten przepis:



Menu dnia