Petitchef PL

Ciasto "krówka"

Desser
12 porcji
1 h
20 min
średnie
Jedno z moich ulubionych ciast, oczarowało mnie mnogością faktur i smaków: kruchym, lekko waniliowym ciastem, delikatną masą budyniową i lepiącym, słodkim kajmakiem. Idealne dla łasuchów, lecz bardzo kaloryczne.

Składniki

Liczba porcji: 12

Na ciasto :

4 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki cukru pudru

cukier waniliowy lub ziarna z jednej

laski wanilii (ja użyłam ziarenek)

6-7 łyżek płynnego miodu (u mnie lipowy)

200 g masła

4 żółtka

łyżeczka sody oczyszczonej

tłuszcz do formy


Przełożenie :

2 budynie waniliowe

3 szklanki mleka

250 ml kremówki

100 g miękkiego masła


Na wierzch :

duża puszka kajmaku (masy krówkowej)

( 1,5 puszki jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta)

Przygotowanie

  • Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli używacie wanilii, należy przeciąć laskę na pół i delikatnie nożykiem wyskrobać ziarenka. Wydrążoną laskę wanilii zostawiamy na później.
  • Ciasto podzielić na dwie części. Połową wylepić dno natłuszczonej tortownicy. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Wystudzić i tak samo upiec drugą partię ciasta.
  • Do rondelka z mlekiem wrzucić pozostawioną laskę wanilii i podgrzać. Gdy mleko będzie gorące, wyjąć ją i ugotować budynie zgodnie z przepisem na opakowaniu, po czym wystudzić. Masło rozetrzeć dodając po łyżce wystudzony budyń.
  • Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą budyniową. Powstały krem rozsmarować na spodzie z ciasta i przykryć drugim. Kajmak lekko podgrzać i zmiksować, po czym wylać na wierzch ciasta i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).





Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: