Petitchef PL

Boeuf bourguignon

Danie główne
6 porcji
1 h
1 h
średnie
lub
Klasyka kuchni francuskiej!

Składniki

6 porcji
ok. 700 g wołowiny (chudej, bez tłuszczu)

300 g boczku

500g pieczarek

kawałek obranego selera

2 marchewki

butelka wina (użyłam gruzińskiego Saperavi)

sól, pieprz

ewentualnie tłuszcz do smażenia

ok. 500ml bulionu wołowego (może być też warzywny)

Przygotowanie

Krok 1

Wołowinę i seler pokroić w dość grubą kostkę.
Boczek pokroić w drobne słupki.
Pieczarki i marchewkę obrać i pokroić na kawałki (pieczarki na ćwiartki, marchewki w talarki)

Krok 2

Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek i gdy wytopi się wrzucić do szybkowaru.
Na tym samym tłuszczu smażymy po kolei wołowinę i warzywa.

Krok 3

Wszystkie składniki dodajemy do szybkowaru.
Wlewamy wino i bulion.
Dodajemy szczyptę soli i pieprz.


Garnek zakręcamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 1h.
Podajemy z domowymi kluseczkami.






Oceń ten przepis:



Menu dnia