Petitchef PL

Boeuf bourguignon

Danie główne
6 porcji
1 h
1 h
średnie
Boeuf bourguignon
  • (5.00/5 - 1 głosuj)
Boeuf bourguignon
 
Klasyka kuchni francuskiej!

Składniki

Liczba porcji: 6
ok. 700 g wołowiny (chudej, bez tłuszczu)

300 g boczku

500g pieczarek

kawałek obranego selera

2 marchewki

butelka wina (użyłam gruzińskiego Saperavi)

sól, pieprz

ewentualnie tłuszcz do smażenia

ok. 500ml bulionu wołowego (może być też warzywny)

Przygotowanie

  • Wołowinę i seler pokroić w dość grubą kostkę.
    Boczek pokroić w drobne słupki.
    Pieczarki i marchewkę obrać i pokroić na kawałki (pieczarki na ćwiartki, marchewki w talarki)
  • Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek i gdy wytopi się wrzucić do szybkowaru.
    Na tym samym tłuszczu smażymy po kolei wołowinę i warzywa.
  • Wszystkie składniki dodajemy do szybkowaru.
    Wlewamy wino i bulion.
    Dodajemy szczyptę soli i pieprz.


    Garnek zakręcamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 1h.
    Podajemy z domowymi kluseczkami.





Oceń ten przepis:



Menu dnia