Petitchef PL

Czosnek marynowany



Składniki :

12 dużych główek czosnkuolej

Składniki na zalewę:
0,75 l białego wina1/2 szklanki octu 10 %2 liście laurowe1 łyżeczka nasion kolendry10 ziaren zielonego pieprzu1 łyżka posiekanego świeżego estragonu10 dag cukru, 1 łyżka soli



Przygotowanie :
Wino i ocet zagotować z solą, cukrem, kolendrą, liśćmi oraz pieprzem na małym ogniuCzosnek obrać i włożyć ząbki do wrzącej zalewy i gotować 5 minNastępnie przelać zalewę wraz z czosnkiem do słoja i odstawić na 24 godz.Po tym czasie przelać ponownie do garnka i zagotować 5 min, potem ostudzićCzosnek przełożyć do wyparzonych, czystych słojów, zalać łyżką olejuSłoje zamknąć wyparzonymi dekielkami i trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu, a po otwarciu w lodówce

Czosnek marynowany to doskonały dodatek do wędlin, zimnych mięs, serów i sałatek. Taki czosnek  nie ma charakterystycznego ostrego zapachu.


Przepis z magazynu " Kuchnia-dziadkowe i babcine nalewki i przetwory " Nr.2/2000








Oceń ten przepis:
Pokań inny kod = 



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: