"Cinnamon apple and sultana cupcakes"
vote now
Jabłka, cynamon i rodzynki to połączenie idealne, tak jak idealny musi być nadchodzący Nowy Rok !
skladniki: (ciasto)
- 115g masła (temp. pokojowa)
- 115g cukru pudru
- 2 jajka
- 115g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 średnie jabłka ( obrane i starte na tarce o grubych oczkach)
- 55g rodzynek
składniki: (krem)
- 225g masła ( temp.pokojowa)
- 150g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki rumu (opcjonalnie)
przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Masło, cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon wyrabiamy robotem kuchennym aż do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Dodajemy starte jabłka i rodzynki. Delikatnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Do formy na muffiny wkładamy papilotki, a każdą z nich wypełniamy wcześniej przygotowaną masą (do 2/3 wysokości papilotki). Pieczemy przez około 15 minut aż babeczki wyrosną i nabiorą złotego wyglądu. Następnie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie robimy krem. Do miękkiego masła dodajemy stopniowo cukier puder, ubijając dokładnie robotem. Na końcu dodajemy sok z cytryny i rum. Ubijamy jeszcze chwilę. Gdy krem będzie gotowy i wystarczająco puszysty, dekorujemy nim wcześniej upieczone i wystudzone muffiny. Posypujemy cynamonem.
Łyżka-Widelec-Nożyczki
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!