Ciasto marchewkowe z bakaliami
vote now
Uwielbiam ciasta marchewkowe! Testowałam już wiele przepisów, jednak żaden nie równał się temu, który zamierzam Wam przedstawić. Pierwotnie pochodzi on z jednego z numerów Kukbuka, jednak nie omieszkałam podrasować go według swojego gustu. Ciacho jest mokre, z dodatkiem bakalii, smaczne nawet dwa dni po przygotowaniu. Podane może być z bitą śmietaną, polewą lub posypane jedynie cukrem pudrem.
1. Mieszamy mąkę z cukrem, sodą, solą i przyprawami.
2. Jajka roztrzepujemy z olejem, dorzucamy orzechy i rodzynki.
3. Łączymy suche składniki z mokrymi, dodajemy marchew i mieszamy wszystko razem.
4. Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem lub margaryną.
5.Przekładamy masę i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 - 50 minut.
6. Wykładamy z formy aż całkowicie ostygnie.
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
łyżeczka przyprawy do piernika
łyżeczka sody
2 jaja
pół szklanki oleju
szklanka startej marchewki
szklanka posiekanych orzechów włoskich
szklanka namoczonych rodzynek
odrobina soli
1. Mieszamy mąkę z cukrem, sodą, solą i przyprawami.
2. Jajka roztrzepujemy z olejem, dorzucamy orzechy i rodzynki.
3. Łączymy suche składniki z mokrymi, dodajemy marchew i mieszamy wszystko razem.
4. Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem lub margaryną.
5.Przekładamy masę i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 - 50 minut.
6. Wykładamy z formy aż całkowicie ostygnie.
eatyourdream
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!