Brownie
vote now
Brownie to bardzo czekoladowe ciasto bez proszku do pieczenia, co sprawia, że w cieście pojawiają się delikatne smugi czekolady. Mimo braku proszku ciasto pozostaje delikatne i lekko kruche. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc nadaje się nawet dla tych, którzy do pieczenia podchodzą jak do jeża. A dla miłośników czekolady jest to idealny sposób na zaspokojenie czekoladowego głodu.
Składniki100 g gorzkiej czekolady150 g masła3 jajka250 g białego cukrucukier waniliowy100 g mąkiszczypta soli100 ml śmietanki 30%75g posiekanych orzechów włoskich50 g posiekanej gorzkiej czekoladySposób przygotowaniaCzekoladęi masłowkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Oddzielamy żółtka od białek.Białkaubijamy dodając stopniowo cukieri cukier waniliowy. Następnie dodajemy po jednym żółtkucały czas ubijając.Gdy masa jajeczna zbieleje, dodajemy mąkę, szczyptę soli oraz śmietankęi delikatnie mieszamy.Na końcu dodajemy posiekane orzechyi czekoladęi delikatnie mieszamy.Wylewamy masę na blachę o wymiarach 21 x 31 cmwyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 minw temp 170°C.Ciasto przed podaniem posypujemy, wg uznania, kakao lub cukrem pudrem.Smacznego!teczka kucharska
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!