BEZA BAILEYS / BAILEYS MERINGUE
vote now
Moja nadziana czekoladą z dodatkiem Baileys z delikatnym kremem z dodatkiem likieru i gorzkim kakao,
beza, która podbiła moje serce w tym tygodniu.
Zdecydowanie powstanie tort na bazie tego kremu.
s k ł a d n i k i : 8 - 10 bez
4 jajka
pół szklanki drobnego cukru
odrobina soku z cytryny
400 ml śmietanki 30 %
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki Baileys
1 łyżka cukru
czekolada 75%
2 łyżki likieru Baileys
4 łyżki mleka
w y k o n a n i e :
Robimy bezy. Ubijamy białka z cukrem na sztywno, dodajemy odrobinę soku z cytryny.
Za pomocą szprycy formujemy dowolny kształt bez i suszymy w 130 stopniach w piekarniku przez 20 minut, potem zniejszamy temperaturę do 110 na około 2 godziny.
Studzimy w zamkniętym piekarniku przez kilka godzin.
Beza ma być bardzo sucha, wręcz rozpadajaca się przy dotyku.
Ubijamy żółtka z łyżką cukru i likierem w kąpieli wodnej.
Studzimy.
Ubijamy śmietankę z cukrem. Powoli dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy także dwie łyżki zimnego jogurtu greckiego.
Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Rozpuszczamy czekolade w kąpieli wodnej z mlekiem i likierem.
W zagłębienie bez wylewamy czekoladę z likierem, wykładamy warstwę kremu i oprószamy gorzkim kakao.
Wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Podajemy od razu.
backtaste
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!