Błyskawiczna potrawka z cukinii i świeżych pomidorów

vote now
Błyskawiczna potrawka z cukinii i świeżych pomidorów


Kolejne szybkie danie idealne na lato kiedy w upał nie mamy humoru stać długo w kuchni, a mamy ochotę na coś konkretnego, aromatycznego, sycącego z dawką omega w posypce.
Do posypania gulaszu użyłam mieszanki ziaren, którą dostałam do swoich eksperymentów kuchennych od "Ziarenkowa", bardzo polecam - mają gotowe uprażone ziarna w różnych ciekawych zestawieniach ( np. ziara z cynamonem, kardamonem i orzechami).

przepis własny
1 średnia cukinia ( o małym przekroju, bez dużych pestek)
2 średnie pomidory ( najlepiej dojrzałe, lekko słodkawa odmiana)
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku drobno posiekanego
1 łyżka octu balsamico
1 łyżka koncentratu
1 łyżeczka syropu klonowego
szczypta utartej gałki muszkatołowej
garść świeżej bazylii
sól, pieprz,
szczypta chili z pestkami ( lub świeże chili - ile lubicie)
olej do smażenia
mieszanka "Słoneczne pola" ( prażony słonecznik, sezam i siemie lniane)

Cebulę i cukinię kroimy w 1 cm kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju ok 3 minut.
Pomidora kroimy w dużą kostkę i dorzucamy na patelnię ( ja nie obierałam ze skórki, ale możecie jeśli wolicie), dodajemy przyprawy, ocet balsamiczny, przecier, na koniec posiekany czosnek. Możemy dodać odrobiny wody - 1/4 szklanki.
Dusimy chwilę aż pomidory się rozpadną, ale warzywa mają zachować jędrność.
Całe przygotowanie trwa ok. kwadransa. Możemy podać z ryżem, doskonałe też do ziemniaków z koperkiem lub makaronem.

Tydzień z cukinią

Z zufikowo

Komentarze

Oceń ten przepis:




+