Petitchef PL

Alzacka tarta z jabłkami

    Ostatnio na moim blogu był mały zastój, ale myślę, że po jakimś czasie nadrobię zaległości.
    Już od kilkunastu dni miałem ochotę na jakiś domowy wypiek i tym oto sposobem powstała wspaniała i pyszna alzacka tarta z jabłkami:).

Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 120 g masła
- jajko

Składniki na nadzienie:
- 2 jabłka, obrane i pokrojone na plasterki
- 2 jajka
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- 3 łyżki mąki
- 5 łyżek cukru

Przygotowanie:
    Na blat wysypujemy mąkę oraz cukier. Dodajemy masło i za pomocą noża siekamy na małe kawałki. Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do foli spożywczej i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto na omączonym blacie. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto zawijamy na wałek i przenosimy do foremki. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy fasolkę lub ryż celem obciążenia. Pieczemy 10 minut w temperaturze200 stopni. Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.
    Do miski dodajemy jajka, śmietanę, cukier oraz mąkę i miksujemy mikserem
    Na tartę układamy plasterki jabłek i wylewamy przygotowaną masę. Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 200 stopni.
  








Oceń ten przepis:
Pokań inny kod = 



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: