Dynia piżmowa w stylu hasselback: twój nowy ulubiony dodatek!

zagłosuj teraz
Side dish
łatwe
1 h 10 m
417 Kcal

Znaleźliśmy idealny dodatek do Twoich dań: butternut hasselback! Łatwe i aromatyczne, sekret tkwi w krojeniu ;-) Potem szybka wycieczka do piekarnika i na stół ;-) Możesz śledzić wszystkie szczegóły tego przepisu tutaj ↓

Składniki

4

Materiały

  • 2 pałeczki

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania1 h
  • Zacznij od obrania dyni piżmowej (znanej również jako doubeurre).
    Przekrój ją na pół i usuń nasiona.
  • Umieść ją płasko na desce do krojenia. Umieść pałeczki po obu stronach dyni piżmowej.
    Używając dobrego noża, pokrój cienkie plasterki dyni piżmowej, opierając nóż na pałeczkach. Pozwoli to na utrzymanie dyni w jednym kawałku podczas wykonywania regularnych cięć w miąższu ;-)
    Zrób to samo z drugą połową.
  • Umieść pokrojoną dynię piżmową na blasze do pieczenia i polej 3 łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem.
    Palcami wmasuj oliwę w dynię.
    Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
  • W międzyczasie odcedź ciecierzycę i wymieszaj z pozostałymi 3 łyżkami oliwy z oliwek oraz przyprawami.
    Obierz szalotki i przekrój je na pół.
  • Po pierwszych 30 minutach wyjmij blachę z piekarnika i umieść ciecierzycę wokół dyni piżmowej.
    Dodaj kawałki szalotki i ponownie włóż blachę do piekarnika, nadal w temperaturze 180°C, na kolejne 30 minut.
  • Wyjmij blachę z piekarnika i posyp przygotowanie liśćmi kolendry. Smacznego!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Jakie są korzyści zdrowotne z jedzenia dyni piżmowej?

Dynia piżmowa jest bogata w witaminy A i C, błonnik oraz przeciwutleniacze, co wspiera zdrowie oczu, układ odpornościowy i trawienie.

Czy mogę użyć innych przypraw do dyni piżmowej w stylu hasselback?

Tak, możesz eksperymentować z różnymi przyprawami, takimi jak czosnek w proszku, tymianek czy rozmaryn, aby nadać daniu unikalny smak.

Jak długo można przechowywać dynię piżmową po jej przygotowaniu?

Przygotowaną dynię piżmową można przechowywać w lodówce przez 3-5 dni w szczelnym pojemniku.

Czy dynię piżmową można przygotować na inne sposoby?

Oczywiście! Dynię piżmową można piec, gotować, smażyć lub nawet grillować, co daje wiele możliwości kulinarnych.

Jakie dania główne najlepiej pasują do dyni piżmowej w stylu hasselback?

Dynię piżmową świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, takimi jak pieczony kurczak, wołowina lub ryby, a także z daniami wegetariańskimi, jak risotto czy sałatki.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 417Kcal
  • Węglowodany: 33.3g
  • Tłuszcze: 22g
  • Tłuszcze nasycone: 3.3g
  • Białka: 13g
  • Błonnik: 17.1g
  • Cukry: 6.6g
  • ProPoints: 11
  • SmartPoints: 13
Informacje żywieniowe za 1 porcję (375g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: