Zupa marchewkowa z czerwonym curry
vote now
Zupa marchewkowa podkręcona na sposób tajski.
Składniki:
1 łyżka oleju6 marchewek, obranych i pokrojonych w słupki3-4 centymetrowy kawałek imbiru, obrany i pokrojony w słupki1 średnia cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki czosnku1 litr bulionu drobiowego ( z kostki)2 szklanki wody160 ml mleczka kokosowego1 łyżka czerwonej pasty currysól i pieprzzielona część dymki, drobno posiekana1 łyżka posiekanej natki kolendry1 łyżka posiekanej bazyliiRozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj pokrojone marchewki i imbir. Smaż całość przez około 6 minut. Następnie dodaj cebulę i smaż jeszcze przez 3 minuty. Przełóż warzywa do dużego garnka. Dolej bulion i wodę. Dodaj mleczko kokosowe, pastę curry i czosnek. Dokładnie wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem zmiksuj wszystko na krem, przy pomocy blendera. Serwuj z poszatkowanymi ziołami. Smacznego!
Babeczka piecze... i gotuje
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!