Zupa krem z brokułów i camembert
vote now
Kolejna kremowa, ale wyrazista propozycja na syty obiad :)
fot. Justyna Wójcik
Składniki:świeży lub mrożony brokuł - ok. 500gduża marchew lyb dwie małe2 l wywaru na zupęwyrazisty camembert (ok. 150g) - najlepiej z pieprzem1 łyżka musztardysól, pieprz3 kromki chleba (najlepiej ciemnego) + oliwa do smażenia
fot. Justyna Wójcik
Składniki:świeży lub mrożony brokuł - ok. 500gduża marchew lyb dwie małe2 l wywaru na zupęwyrazisty camembert (ok. 150g) - najlepiej z pieprzem1 łyżka musztardysól, pieprz3 kromki chleba (najlepiej ciemnego) + oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Marchew obrać (jeśli jest taka konieczność), pokroić na mniejsze kawałki i podgotować w wywarze na zupę. Świeży brokuł sparzyć, podzielić na różyczki. Dodać do wywaru i gotować przez ok. 5-10 minut do miękkości marchewki i brokułów. Całość zmiksować (ewentualnie przecedzić warzywa i je zmiksować, w przypadku mniejszego blendera). Odlać trochę zupy, dodać camembert i musztardę i zmiksować na gładką masę. Im bardziej wyrazisty camembert, tym bardziej wyrazisty krem. Świetnie nadają się takie sery o mocniejszym smaku, z przyprawami, a słabo nadają się aksamitne camembert. Całość doprawić solą i pieprzem. Na oliwie usmażyć grzanki i podawać na świeżo do zupy. Smacznego! :)
fot. Justyna Wójcik
fot. Justyna Wójcik
Justynka w kuchni
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!