Ziemniaczane babeczki

vote now
Ziemniaczane babeczki

Przeglądając ostatnio książkę kuchni żydowskiej, nie mogłam przejść obojętnie obok tego przepisu. Jako, że uwielbiam muffiny nie mniej niż ziemniaki, ta potrawa na pewno zagości na stałe w moim menu. Muffinkami możesz zastąpić ziemniaki do obiadu, a także podać na kolację z ulubionym dipem. Najlepiej smakują podane natychmiast po wyjęciu z pieca, w towarzystwie sosu czosnkowego, tzatziki lub z kiszonych ogórków. Babeczki są miękkie w środku, a na zewnątrz chrupiące. Są dobrą alternatywą dla placków ziemniaczanych, gdyż zawierają o wiele mniej tłuszczu.

Na 12 babeczek:

ok.10 średnich ziemniaków, startych na drobnych oczkach
1 cebula
2 jaja
3 łyżki masła rozpuszczonego
łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki soli
zioła prowansalskie

1. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno, a żółtka roztrzepujemy.
2. Starte ziemniaki odstawiamy na 15 minut i wyciskamy z wody.
3. Do ziemniaków trzemy cebulę, dodajemy masło, sól, proszek, zioła i żółtka. Mieszamy.
4. Na koniec delikatnie łączymy masę z ubitą masą z białek.
5. Formę natłuszczamy masłem lub olejem, Nakładamy masę do ok. 3/4 wysokości (może być więcej).
6. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez ok. 40 minut (w zależności od siły Twojego piekarnika - najlepiej doglądaj babeczki, będą gotowe, kiedy się porządnie zarumienią).


E eatyourdream

Komentarze

Oceń ten przepis:




+