Łatwe do upieczenia placki ziemniaczane na zimno z tuńczykiem i majonezem
Ten zimny placek ziemniaczano-tuńczykowy jest czymś pomiędzy rosyjską sałatką a jajeczną mimozą. Przygotowaliśmy go na bardzo prostej bazie: gotowanych ziemniaków, tuńczyka, pikli i majonezu. Ten zimny placek z ziemniakami, tuńczykiem i majonezem łączy w sobie to, co najlepsze w rosyjskiej sałatce i jajku mimoza. Stare, dobre składniki, które są łatwe do znalezienia i doskonale do siebie pasują. Najlepszą rzeczą w tym przepisie jest to, że można go łatwo dostosować do tego, co masz w domu i do swojego gustu: możesz dodać startą marchewkę, trochę gotowanych warzyw, odrobinę musztardy lub cokolwiek chcesz. Jest to prosta, smaczna i szybka przystawka, którą można przygotować w mniej niż 30 minut i którą można przygotować z wyprzedzeniem. Wszystko, co musisz zrobić, to uformować warstwy i pozwolić im odpocząć: to nie może być prostsze.
Składniki
Materiały
- Rondel
- Prostokątna forma do ciasta (lub taca)
- Folia spożywcza
- Widelec lub tłuczek do ziemniaków
Przygotowanie
Obierz ziemniaki i umieść je w garnku z dużą ilością wody i soli. Gotuj je do miękkości; czas będzie się różnił w zależności od ich wielkości, ale zwykle wynosi około 20-25 minut. Aby sprawdzić, czy są gotowe, nakłuj jeden z nich czubkiem noża: jeśli łatwo wchodzi i wychodzi, jest idealnie ugotowany.
Po ugotowaniu odcedzić i rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj z dwiema lub trzema łyżkami majonezu, aż uzyskasz gładką, ale zwartą pastę.
Podczas gdy ziemniaki się gotują, gotuj jajka w wodzie przez około 10 minut. Następnie przepuść je pod zimną wodą i obierz.
Posiekaj oliwki, anchois, ugotowane jajka (zachowaj połowę ugotowanego żółtka do dekoracji) i korniszony i wymieszaj wszystko w misce z dobrze odsączonym tuńczykiem.
Wyłóż prostokątną formę do pieczenia folią spożywczą, zostawiając trochę zwisu wokół krawędzi, aby ułatwić wyjmowanie z formy. Rozłóż warstwę puree ziemniaczanego na spodzie, dobrze ją wygładzając.
Na wierzchu ułożyć warstwę tuńczyka, jajek i marynaty. Powtórzyć proces naprzemiennie, kończąc ostatnią warstwą ziemniaków. Przykryć pozostałą folią spożywczą i przechowywać w lodówce przez co najmniej 1 godzinę, aby mieszanina tuńczyka, jajek i marynaty zastygła, a smaki się połączyły.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i ostrożnie wyjąć z formy. Pokryć powierzchnię lekką warstwą majonezu, posypać startym ugotowanym żółtkiem i odrobiną posiekanej świeżej pietruszki. Podawać na zimno, pokrojone na porcje.
FAQ ❓
Czy można przygotować ciasto ziemniaczane z wyprzedzeniem?
Jak długo ciasto ziemniaczane można przechowywać w lodówce?
Jakie inne składniki można dodać do placka ziemniaczanego z tuńczykiem?
Czy placek ziemniaczany podaje się na ciepło czy na zimno?
Czy ciasto ziemniaczane można zamrozić?
Odżywianie
- Węglowodany: 24.8g
- Tłuszcze: 17.8g
- Tłuszcze nasycone: 2.2g
- Białka: 10.7g
- Błonnik: 2.9g
- Cukry: 2.8g
- ProPoints: 8
- SmartPoints: 9




Oceń ten przepis