ZIELONY KOKTAJL Z JARMUŻEM, BANANAMI, MORELAMI, NEKTARYNKĄ I ANANASEM
vote now
GREEN SMOOTHIE WITH KALE, APRICOTS, PINEAPPLE AND NECTARINE
Jarmuż (po ang. kale). To jedna z najstarszych odmian kapusty, występuje w kilku barwach, niebiesko-zielonej, zielonej, fioletowej, które nieco różnią się smakiem. Jest to chyba najbardziej odżywcza zielenina, którą znajdziemy na bazarze, choć czasem ze świeczką go szukać... Te wspaniale wyglądające, mocne liście, zawierają bardzo dużo białka (4,28g w 100g jarmużu), sporą dawkę witaminy K,C,E, kwasu foliowego, luteiny, zeaksantyny, beta-karotenu, prowitaminy A, wapnia, żelaza, magnezu, potasu, miedzi.
Wszystko to czyni z niego prawdziwy superfood, korzystnie działający m.in. na: naczynia krwionośne, układ odpornościowy, skórę, włosy, paznokcie, wzrok, kości, serce, mięśnie. Warto zatem często po niego sięgać. Na jego bazie przyrządzimy bardzo wartościowe koktajle, pesto, można z niego robić chipsy, dodawać do sałatek, czy gulaszy warzywnych.
Dziś zapraszam na bardzo wyjątkowy koktajl/smoothie z jarmużem w roli głównej, akompaniować mu będą słodkie i soczyste morele, nektarynka, banan oraz mrożone kawałki ananasa. Latem, kiedy chcemy aby nasze koktajle były mocniej schłodzone, warto chociaż jeden składnik zamrozić wcześniej, np. banana czy ananasa.
Zapraszam do miksowania.
"Owoce moreli mają dużą wartość odżywczą i smakową. Zawierają nie tylko składniki mineralne mineralne (żelazo, wapń, magnez, potas, miedź, bor) ale i witaminy z grupy B (B2, B6, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy), witamina E, a przede wszystkim witamina A w formie roślinnej prowitaminy czyli beta karotenu. Morele to również źródło: błonnika pokarmowego, związków pektynowych, flawonoidów, garbników, fitosteroli, kwasów organicznych (winowy, cytrynowy, jabłkowy). Morele to jedno z lepszych źródeł likopenu, bardzo silnego antyutleniacza, któremu przypisuje się wyjątkowo skuteczne działanie przeciwnowotworowe. Jednak mimo wielu wspaniałych właściwości leczniczych moreli największym odkryciem ostatnich czasów wydaje się być zawarta w pestkach moreli amigdalina znana również jako witamina B17. Amigdalina w organizmie człowieka rozkłada się na kwas benzoesowy, glukozę i cyjanowodór. W toku licznych formalnych i nieformalnych eksperymentów starano się udowodnić, iż ta substancja wykazuje działanie antynowotworowe. Do tej pory nie ma jednoznacznych dowodów na działanie antynowotworowe." (źródło:tu)
Jarmuż (po ang. kale). To jedna z najstarszych odmian kapusty, występuje w kilku barwach, niebiesko-zielonej, zielonej, fioletowej, które nieco różnią się smakiem. Jest to chyba najbardziej odżywcza zielenina, którą znajdziemy na bazarze, choć czasem ze świeczką go szukać... Te wspaniale wyglądające, mocne liście, zawierają bardzo dużo białka (4,28g w 100g jarmużu), sporą dawkę witaminy K,C,E, kwasu foliowego, luteiny, zeaksantyny, beta-karotenu, prowitaminy A, wapnia, żelaza, magnezu, potasu, miedzi.
Wszystko to czyni z niego prawdziwy superfood, korzystnie działający m.in. na: naczynia krwionośne, układ odpornościowy, skórę, włosy, paznokcie, wzrok, kości, serce, mięśnie. Warto zatem często po niego sięgać. Na jego bazie przyrządzimy bardzo wartościowe koktajle, pesto, można z niego robić chipsy, dodawać do sałatek, czy gulaszy warzywnych.
Dziś zapraszam na bardzo wyjątkowy koktajl/smoothie z jarmużem w roli głównej, akompaniować mu będą słodkie i soczyste morele, nektarynka, banan oraz mrożone kawałki ananasa. Latem, kiedy chcemy aby nasze koktajle były mocniej schłodzone, warto chociaż jeden składnik zamrozić wcześniej, np. banana czy ananasa.
Zapraszam do miksowania.
"Owoce moreli mają dużą wartość odżywczą i smakową. Zawierają nie tylko składniki mineralne mineralne (żelazo, wapń, magnez, potas, miedź, bor) ale i witaminy z grupy B (B2, B6, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy), witamina E, a przede wszystkim witamina A w formie roślinnej prowitaminy czyli beta karotenu. Morele to również źródło: błonnika pokarmowego, związków pektynowych, flawonoidów, garbników, fitosteroli, kwasów organicznych (winowy, cytrynowy, jabłkowy). Morele to jedno z lepszych źródeł likopenu, bardzo silnego antyutleniacza, któremu przypisuje się wyjątkowo skuteczne działanie przeciwnowotworowe. Jednak mimo wielu wspaniałych właściwości leczniczych moreli największym odkryciem ostatnich czasów wydaje się być zawarta w pestkach moreli amigdalina znana również jako witamina B17. Amigdalina w organizmie człowieka rozkłada się na kwas benzoesowy, glukozę i cyjanowodór. W toku licznych formalnych i nieformalnych eksperymentów starano się udowodnić, iż ta substancja wykazuje działanie antynowotworowe. Do tej pory nie ma jednoznacznych dowodów na działanie antynowotworowe." (źródło:tu)
SKŁADNIKI(1,5L; 2 duże lub 4 mniejsze porcje):
5 dużych łodyg zielonego jarmużu4 miękkie morele1 dojrzała nektarynka2-3 plastry świeżego/mrożonego ananasa (pokrojonego wcześniej na mniejsze kawałki)2 banany3 szklanki filtrowanej wody
Jarmuż, morele i nektarynki myjemy. Z jarmużu odrywamy końcówki łodyg, mocny blender (np. Vitamix) nie ma problemów z miksowaniem pozostałej części łodygi, do słabszych blenderów lepiej obierać same listki, bez łodyg. Wrzucamy wszystko do kielicha i miksujemy na gładko. Jeśli nie wypijamy wszystkiego od razu, przechowujemy resztę w lodówce w zamkniętym szklanym słoiku/butelce do 2 dni.
Na zdrowie! ☺
All this makes it a true superfood which is good for the blood vessels, the immune system, skin, hair, nails, eyes, bones, heart, muscles. That's why it's worth to use it more in the kitchen. With kale you will make nutritious smoothies, pesto, chips, add it to salads or vegan casseroles.
Today I prepared a very special smoothie with kale, sweet and juicy apricots, nectarine, banana and frozen pineapple chunks. In the summer, when we want our smoothies to be cold, it's good to add some frozen fuits, for example bananas or pineapples.
INGREDIENTS(1L, 2 large or 4 small portions):
5 large stalks of kale4 soft fresh apricots1 ripe nectarine2-3 frozen pineapple chunks2 bananas3 C filtered water
5 dużych łodyg zielonego jarmużu4 miękkie morele1 dojrzała nektarynka2-3 plastry świeżego/mrożonego ananasa (pokrojonego wcześniej na mniejsze kawałki)2 banany3 szklanki filtrowanej wody
Jarmuż, morele i nektarynki myjemy. Z jarmużu odrywamy końcówki łodyg, mocny blender (np. Vitamix) nie ma problemów z miksowaniem pozostałej części łodygi, do słabszych blenderów lepiej obierać same listki, bez łodyg. Wrzucamy wszystko do kielicha i miksujemy na gładko. Jeśli nie wypijamy wszystkiego od razu, przechowujemy resztę w lodówce w zamkniętym szklanym słoiku/butelce do 2 dni.
Na zdrowie! ☺
♦ ♦ ♦
Kale is one of the oldest varieties of cabbage, comes in several colors, blue-green, green, violet, which are slightly different in taste. These are probably the most nutritious greens you will find at the market. These great-looking, strong leaves, contain a lot of protein (4.28 g in 100 g kale), a large dose of vitamin K, C, E, folic acid, lutein, zeaxanthin, beta-carotene, provitamin A, calcium, iron, magnesium, potassium, copper. All this makes it a true superfood which is good for the blood vessels, the immune system, skin, hair, nails, eyes, bones, heart, muscles. That's why it's worth to use it more in the kitchen. With kale you will make nutritious smoothies, pesto, chips, add it to salads or vegan casseroles.
Today I prepared a very special smoothie with kale, sweet and juicy apricots, nectarine, banana and frozen pineapple chunks. In the summer, when we want our smoothies to be cold, it's good to add some frozen fuits, for example bananas or pineapples.
INGREDIENTS(1L, 2 large or 4 small portions):
5 large stalks of kale4 soft fresh apricots1 ripe nectarine2-3 frozen pineapple chunks2 bananas3 C filtered water
Enjoy! ☺
Food Porn Vegan Style
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!