Petitchef PL

Zaskakujący biszkopt z masą śmietanową i owocami


Puszysty, ekspresowy biszkopt z zaskakującym kremem i owocami. Ciasto nie wymaga przygotowywania żadnych pracochłonnych mas, ponieważ gorący biszkopt przełożony jest śmietaną, która pod wpływem temperatury przekształca się w puszystą masę. Biszkopt wspaniale przenika się z masą śmietanową, która dodatkowo go nawilża sprawiając, że ciasto nie jest suche. Wszystkiego dopełniają słodkie sezonowe owoce zalane orzeźwiającą galaretką. Idealne ciasto na upalne popołudnia.

SkładnikiBiszkopt:5 jajszklanka cukru pudrupół szklanki mąki pszennejpół szklanki mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniaMasa:800 ml śmietany 12% lub 18%Dodatkowo:6 dojrzałych nektaryn200 g malin2 galaretki brzoskwinioweSposób przygotowania
Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtkaucieramy z połową cukru, aż masa zbieleje i podwoi swoją objętość. Białka ubijamy na puszystą pianę, dodając stopniowo resztę cukru, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.Do żółtek dodajemy łyżkę piany i delikatnie mieszamy, aby je spulchnić. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy stopniowo pianę z białek bardzo delikatnie mieszając.Pieczemy ok. 30 min w temp. 180°C w blaszce o wymiarach ok. 21 x 31 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem upuszczamy 3-4 razy na deseczkę z wysokości ok. 15-20 cm, aby biszkopt zachował puszystość (pęcherzyki powietrza rozprężają się w biszkopcie pod wpływem uderzeń zachowując jego kształt).Masa: Gorący biszkopt wyjmujemy od razu z blaszki i kroimy na dwa blaty.Spód umieszczamy w blaszce i gorący zalewamy śmietaną, przykrywamy drugim blatem, delikatnie dociskamy. Biszkopt pozostawiamy do ostudzenia.Wykończenie: Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i pozostawiamy do ostudzenia.Nektaryny obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę.Maliny płuczemy delikatnie na sitku i pozostawiamy do osuszenia.Owoce wykładamy na ostudzony biszkopt i zalewamy mocno już tężejącą galaretką, aby nie wsiąknęła w biszkopt.Ciastko wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy schłodzone.Smacznego!














Oceń ten przepis:



Menu dnia