Zapiekanka z włoską kapustą
vote now
Zapiekanka do złudzenia przypomina gołąbki, ale jest prostsza w wykonaniu i mimo wszystko
inaczej smakuje.
Składniki:
-niewielka główka włoskiej kapusty
-1/2 kg mielonego mięsa
-20 dkg ryżu
-2 marchewki
-przyprawa do bigosu
-przyprawa warzywna
-pieprz ziołowy i naturalny
-olej do smażenia
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej i studzimy.
Kapustę nacinamy przy nasadzie liści i sparzamy. Wykorzystujemy całą kapustę,
do ostatniego liścia.
Z liści ścinamy zgrubienia.
Posypujemy z obu stron przyprawą do bigosu i zwijamy w luźne rulony.
Marchewkę kroimy w plasterki.
Ryż mieszamy z mielonym mięsem i doprawiamy pieprzem, warzywkiem i pieprzem ziołowym.
Farsz musi mieć wyrazisty smak.
Na patelni z rozgrzanym olejem obsmażamy kapustę, aby nadać jej smak.
Na końcu podsmażamy marchew.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę największych liści kapusty tak, aby pokryły
dno i boki naczynia.
Posypujemy niewielka ilością podsmażonej marchewki,
wykładamy połowę mięsa, dociskając do dna i brzegów,
na mięsie układamy warstwę z liści kapusty i marchewkę.
Wykładamy pozostałe mięso i przykrywamy pozostałymi liśćmi.
Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 160 st. C na 45 minut.
Zapiekanka jest gotowa.
Wystarczy skropić sosem pomidorowym, do tego ogóreczki kiszone z cebulką
i mniam, mniam !
Smacznego!
Maminek kulinarny
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!