Zapiekanka z włoską kapustą

vote now
Zapiekanka z włoską kapustą




Zapiekanka do złudzenia przypomina gołąbki, ale jest prostsza w wykonaniu i mimo wszystko
inaczej smakuje.

Składniki:
-niewielka główka włoskiej kapusty
-1/2 kg mielonego mięsa
-20 dkg ryżu
-2 marchewki
-przyprawa do bigosu
-przyprawa warzywna
-pieprz ziołowy i naturalny
-olej do smażenia


Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej i studzimy.
Kapustę nacinamy przy nasadzie liści i sparzamy. Wykorzystujemy całą kapustę,
do ostatniego liścia.


Z liści ścinamy zgrubienia.
Posypujemy z obu stron przyprawą do bigosu i zwijamy w luźne rulony.
Marchewkę kroimy w plasterki.
Ryż mieszamy z mielonym mięsem i doprawiamy pieprzem, warzywkiem i pieprzem ziołowym.
Farsz musi mieć wyrazisty smak.


Na patelni z rozgrzanym olejem obsmażamy kapustę, aby nadać jej smak.


Na końcu podsmażamy marchew.



W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę największych liści kapusty tak, aby pokryły
dno i boki naczynia.
Posypujemy niewielka ilością podsmażonej marchewki,


wykładamy połowę mięsa, dociskając do dna i brzegów,


na mięsie układamy warstwę z liści kapusty i marchewkę.
Wykładamy pozostałe mięso i przykrywamy pozostałymi liśćmi.


Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 160 st. C na 45 minut.


Zapiekanka jest gotowa.



Wystarczy skropić sosem pomidorowym, do tego ogóreczki kiszone z cebulką
i mniam, mniam !


Smacznego!



M Maminek kulinarny

Komentarze

Oceń ten przepis:




+