"Zapiekanka z cukinii z chlebową "posypką"

vote now
Zapiekanka z cukinii z chlebową posypką

Zapiekanka z cukinii z chlebową posypką
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 25 sierpnia 2014 r. Cukinia jest warzywem, którego smakiem możemy się cieszyć praktycznie całe lato - owocuje już od początku lipca i sezon na to warzywo trwa aż do jesieni, co pozwala wypróbować cukinię w różnych wariantach i na różne sposoby. Pamiętajmy, że najsmaczniejsze są młode, nieprzerośnięte jeszcze warzywa, dzięki czemu praktycznie cała cukinia nadaje się do zjedzenia. W przerośniętych warzywach dużą część
zajmują gniazda nasienne, a miąższ może okazać się gumiasty. Cukinia doskonale smakuje zarówno duszona, grillowana jak i pieczona. Na blogu "bea w kuchni" natknęłam się na ten przepis, który bardzo mnie zaciekawił. Uwielbiam zapiekanki, a połączenie cukinii z ziołowym sosem i chlebową posypką, wydało mi się szalenie oryginalne. Według mnie to danie ma same zalety, oczywiście nie chcę zachwalać na wyrost, bo nie o to tutaj chodzi. Niemniej dla smakoszy warzywnych wariacji, jest to raj dla podniebienia. Szybko się ją przygotowuje i smakuje wspaniale. Mnie szczególnie urzekł sos ziołowy, przygotowany z tymianku, majeranku, listków mięty, natki pietruszki i czosnku. Znakomicie nadaje aromatu potrawie. Nie wykorzystałam go w całości, bo jest go dość sporo i nie uwierzycie, ale zajadam się kanapkami z tym właśnie sosem i jestem w siódmym niebie, pozostawia fantastyczny posmak. Kolejnym walorem jest chlebowa posypka, podsmażona z cebulką, pięknie zrumieniona, wymieszana z serem i cukinią sprawia, że zapiekanka rozpływa się w ustach. No mówię Wam poezja. Podałam jako danie obiadowe - polecam wszystkim, którzy uwielbiają zapiekanki i doceniają kompozycje warzyw i ziół:-) Zapiekanka z cukinii z chlebową "posypką" Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 24 sierpnia. Energetyczna zapiekanka z cukinii z chlebową posypką! Takiej zapiekance trudno się oprzeć, jest smaczna, pożywna, doskonale zaspokaja wielki głód i nieposkromiony apetyt:-) Oceny: 4,9
Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 35 min Łączny czas: 1 godz. i 5 min
Liczba porcji: 3




Składniki:
cukinia: ok. 1 kg sól morska: do smaku pokruszony miękisz chleba (najlepiej na zakwasie) wiejskiego, lekko czerstwego: 1 i 1/2 - 2 szklanki oliwa/olej: 3 łyżki posiekane szalotki: 3/4 szklanki (ok. 4-5) tarty ser typu gruyere (może być owczy - 3/4 szkl.): ok. 1 szklanka zielony sos (przepis poniżej): ok. 1/4 szklanki świeżo zmielony czarny pieprz: 1/2 łyżeczki Ziołowy sos:
listki tymianku: 1 łyżka majeranek lub oregano: 1 łyżeczka (suszonego dodajemy o połowę mniej) listki mięty: 1/4 szklanki natka pietruszki: 1 szklanka bazylia - opcjonalnie: listki z kilku gałązek czosnek: 3 ząbki oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: ok. 1/2 szklanki cytryna: 1/2 (sok+skórka) Przygotowanie:
piekarnik nagrzewam do 200oC cukinię myję, osuszam i kroję na ok. 3 mm plasterki mieszam z 1 łyżeczką soli i odstawiam na około 10 minut, następnie odciskam sok (jeśli mamy czas, możemy je również pozostawić na ściereczce/ręczniku papierowym, by lekko podeschły) przekładam je do misy olej rozgrzewam w małym rondelku z grubym dnem szalotkę siekam i lekko rumienię, następnie dodaję rozdrobniony miękisz chleba, mieszam i smażę jeszcze chwilę, aż lekko się przyrumieni zdejmuję z ognia w malakserze miksuję zioła, czosnek oraz otartą skórkę z cytryny, a następnie - stale miksując - powoli dodaję oliwę doprawiam solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny mieszam starty ser, połowę podsmażonego miękiszu chleba, mniej więcej połowę sosu ziołowego (resztę można podać do grillowanego mięsa, czy kanapki), doprawiam pieprzem i wszystko dokładnie mieszam z cukinią przekładam do naczynia żaroodpornego, posypuję pozostałą chlebową "posypką" i piekę ok. 35 min., aż zapiekanka ładnie się zrumieni:-)

Smacznego:-) Tagi: cukinia, miękisz chleba, oliwa z oliwek, ser typu gruyere, zielony sos;

Lato w pełni!

M Moje Gotowanie

Komentarze

Oceń ten przepis:




+