Zapiekanka warzywno - mięsna
vote now
Pyszne danie obiadowe i nie tylko. W zasadzie można w niej zapiec wszystko.
Bazą są ziemniaki i wędzony boczek oraz por. Reszta to kwestia wyobraźni a ciasto
wszystko idealnie połączy.
Składniki naszej zapiekanki:
-5 ugotowanych ziemniaków
-2 plastry wędzonego boczku
-por
-20 dkg piersi z kurczaka
-1/2 kg fasolki szparagowej
-3 łyżki startego żółtego sera
-3 jajka
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-3 łyżki majonezu
-sól
-warzywko
-pieprz
Pora kroimy na drobne kawałki.
Fasolkę gotujemy 10 minut w osolonej i przyprawionej warzywkiem wodzie, odsączamy
i kroimy na mniejsze kawałki.
Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki, boczek i fileta z kurczaka w dość dużą kostkę.
W misce roztrzepujemy jajka, przyprawiamy wstępnie warzywkiem i pieprzem, dodajemy pora i fasolkę, dodajemy majonez, ser i mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
Dodajemy ziemniaki i mięso i mieszamy.
Doprawiamy do smaku.
Wykładamy do formy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 45 minut.
Zapiekanka gotowa.
Wystarczy dodać odrobinę ketchupu, dołożyć ogórka kiszonego ze szczypiorkiem
i delektować się smakiem.
Smacznego!
Maminek kulinarny
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!