Wegańskie lody czekoladowe
vote now
Lato w pełni, a lody na każdym kroku. Poza sorbetami dostanie wegańskich, kremowych, mlecznych lodów w Polsce jest dość rzadkim zjawiskiem. Nic straconego, domowe lody wcale nie wymagają dużych nakładów pracy i niebywałych zdolności kulinarnych. Wystarczy kilka składników i mamy najlepsze na świecie lody przygotowane własnoręcznie. Na blogu znajdziecie przepisy na LODY WANILIOWE, z MASŁEM ORZECHOWYM, czy CHAŁWOWE na bazie bananów! Tym razem przedstawiam klasyczne lody, czekoladowe. Najlepsze w świecie.
2 puszki mleczka kokosowego (każda po 400ml )
1 szkl. mleka sojowego
3/4 -1 szkl. cukru trzcinowego
3 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżeczki wódki, można pominąć ale dzięki niej lody są kremowe i nie zamarzają na kamień nawet po dłuższym mrożeniu
opcjonalnie: 1 laska wanilii, 2 łyżki mleka sojowego w proszku
Pojemnik na lody i mleczko kokosowe schładzamy w zamrażarce.Stałą część mleczka kokosowego ubijamy za pomocą miksera na piankę.Czekoladę rozpuszczamy z cukrem i studzimyDo ubitej śmietanki kokosowej dodajemy jeszcze płynną czekoladę. Miksujemy.Mleko sojowe ubijamy za pomocą blendera kielichowego z nakładką lub miksera, stopniowo dodajemy wcześniej przygotowaną masę czekoladową i opcjonalnie mleko w proszku. Dodajemy wódkę.Całość przekładamy do schłodzonego pojemnika i umieszczamy w zamrażarce. Lody są gotowe do spożycia już po 2 godzinkach
! W przypadku, gdy nie dodajemy wódki i lody mrożą się dłuższy czas, należy je wyjąć z zamrażarki na ok. 10 minut przed spożyciem
MniuMniu - Kuchnia Wegańska
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!