VEGAN DIY: WEGAŃSKI SOS CZOSNKOWY ZE SŁONECZNIKA

vote now
VEGAN DIY: WEGAŃSKI SOS CZOSNKOWY ZE SŁONECZNIKA

VEGAN GARLIC SAUCE MADE OF SUNFLOWER SEEDS
Vegan garlic sauceVegan garlic sauceSłonecznik jest stosunkowo tani, ma dużo wartości odżywczych i wbrew pozorom, jest bardzo wszechstronny. Niedawno przygotowywałam z niego bazę do ciasta lodowego, a dziś przygotuję mój ulubiony sos czosnkowy.

Te niewielkie nasiona, zawierają dużo błonnika, folacyny-kwasu foliowego, białka,cynku, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, B1, selenu, magnezu i miedzi.
Przygotowany na jego bazie sos, jest kremowy i bardzo odżywczy. Polecam wam dobrej jakości nasiona słonecznika BIO ze sklepów Rossmann, gdy jest w promocji za półkilową paczkę zapłacicie 5zł.
Akurat w tym momencie trwa jego przecena, ale tylko do jutra 30.07; także spieszcie się po zapasy.

Vegan garlic sauceSos wykorzystacie do sałatek (w następnym poście pojawi się właśnie taka sałatka), tortilli, do przysmaków z grilla, makaronu czy po prostu do kanapek. Jest smaczny, łatwy do zrobienia i naturalny. Im mocniejszy blender tym będzie bardziej kremowy, Vitamix sprawdza się tu idealnie, sos wychodzi jedwabiście gładki. Ale przygotować go można w każdym blenderze, wystarczy tylko dłużej go pomiksować.

Vegan garlic sauceSKŁADNIKI(1,5 szklanki gotowego sosu):

1 kubek nasion słonecznika (ok. 150g) (używam takiego)1 kubek filtrowanej wody6 ząbków czosnku1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej (lub morskiej)listki z 5 gałązek tymianku (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

Słonecznik wsypujemy do słoika, zalewamy wodą i moczymy przez noc.
Następnego dnia, odlewamy wodę, przepłukujemy nasiona i wrzucamy je do kielicha blendera. Dodajemy wyciśnięty czosnek, sól i kubek wody. Miksujemy wszystko na gładko. Sos wychodzi dosyć gęsty, jeśli wolimy rzadszy, należy dodać więcej wody.
Vegan garlic sauce
Przelewamy do słoika i dodajemy listki tymianku (jeśli używamy) i soli, jeśli trzeba. Przechowujemy w lodówce do 3 dni. Jeśli przygotowujemy większą ilość sosu i nie zużywamy jej od razu, najlepiej jest porozdzielać go do małych plastikowych pojemników i zamrozić, dzięki temu porcję sosu, będziemy mieli zawsze pod ręką.

Vegan garlic sauce

♦ ♦ ♦


Sunflower seeds are cheap and they are very nutritious; it's also quite versatile, lately I used them to prepare the base for the has a lot of nutritional value, and despite appearances, it is very versatile. Recently it was preparing a base for the ice-cream cake, and now I will make my favorite garlic sauce.
These small seeds contain a lot of fiber, folic acid, protein, zinc, unsaturated fatty acids, vitamin E, B1, selenium, magnesium and copper. Sauce is creamy and very nutritious.


INGREDIENTS (1,5 C of the sauce):
1C sunflower seeds1 C filtered water6 cloves of garlic1/3 tsp pink himalayan salt (or sea salt)leaves from 5 thyme sprigs (optional)

PREPARATION:

Put sunflower seeds in a glass jar, add water and soak overnight.
On the next day, drain and rinse them well. Put them in a blender, add pressed garlic, salt and water. Mix until smooth. Sauce is quite thick, if you prefer it more thin, add more water.
Pour the sauce onto a glass jar and add thyme leaves (if using) and more salt (if needed). Store in the fridge for up to 3 days. It's best to make more sauce and divide it into small plastic containers and freeze, this way you will have a portion on hand when needed.

Vegan garlic sauceDania na zimno - czyli co jeść w upalne dni
F Food Porn Vegan Style

Komentarze

Oceń ten przepis:




+