TRENDY Art of Living 6/2011 już w kioskach!

vote now
TRENDY Art of Living 6/2011 już w kioskach!

Gorąco zapraszam do lektury magazynu TRENDY Art of Living 6/2011, w którym znalazł się, specjalnie z tej okazji, przygotowany przeze mnie przepis oraz krótki wywiad ze mną...
Smacznego!!!

fot. Katarzyna MagryśBagietka na zakwasie z pieczonym indykiem marynowanym w kawie na tapenadzie z oliwek Kalamata z figamiSkładniki:1 kg piersi z indyka
2 bagietki na zakwasie (można zastąpić pszennymi, ciabattą, chlebkami pitta lub ulubionym pieczywem)
rukola

Marynata200ml mocnej kawy (najlepiej 2 espresso przedłużone wodą lub kawa zaparzona we french press’sie)
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki sosu Worcestershire
2 łyżeczki brązowego cukru lub syropu klonowego
½ łyżeczki soli morskiej
¼ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
6 ziarenek ziela angielskiego

Tapenada200g greckich oliwek Kalamata
6 suszonych fig
2-3 fileciki anchovies
1 ząbek czosnku
Sok wyciśnięty z ½ cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
garść posiekanej natki pietruszki
sól morska
pieprz

Ziele angielskie i pieprz roztłucz w moździerzu i zmieszaj z pozostałymi składnikami marynaty. Zalej nią indyka i trzymaj przez noc w lodówce, jeśli nie masz czasu to minimalny czas marynowania wynosi 2 godz. Rekomenduję dłuższy wariant.

Zamarynowanego indyka przełóż do foremki do pieczenia i zalej marynatą. Mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 150-160C i piecz przez godzinę. W miarę możliwości co 10 minut podlewaj indyka marynatą. Po upływie czasu pieczenia zwiększ temp. do 200-220C i pozostaw mięso na kolejne 10 minut, dzięki czemu nabierze złotej barwy na zewnętrz.

Oliwki wypestkuj i połącz z pozostałymi składnikami pasty przy użyciu blendera, oprócz natki pietruszki. Natkę posiekaj i zmieszaj z pastą, dodaj sól i pieprz do smaku.

Upieczone mięso indyka ostudź, pokrój w plastry i dłońmi rozdrobnij na mniejsze kawałki. Wymieszaj je z marynatą pozostałą po pieczeniu (zawiera mnóstwo smaku i nada mięsu niepowtarzalny charakter).

Bagietkę posmaruj pastą z oliwek (tapenadą), ułóż na niej kawałki indyka, udekoruj rukolą i…

Smacznego!

PS. Wykorzystaj przepis na indyka jako danie główne serwując go np. z pieczonymi ziemniakami, grillowanymi lub duszonymi warzywami i dodatkiem pasty z oliwek.

Za pomoc i wsparcie przy realizacji artykułu dziękuję Dorocie i Asi @ coffeeheaven.
Natomiast fotografie z moim udziałem powstały dzięki Kasi @ http://breadcrumbsphotography.blogspot.com/.
Oczywiście bardzo dziękuję redakcji magazynu TRENDY Art of Living.
ALOHA!

fot. Katarzyna Magryś
W weekendwkuchni.pl

Komentarze

Oceń ten przepis:




+