Tarta z brokułami i cukinią
vote now
Uwielbiam tarty!!!! Zawsze kiedy jakiś fajny przepis wpadnie mi do ręki prędzej czy później muszę go wypróbować. Tak też było tym razem... Przepis zapożyczyłam od Mojej Kalabrii. Polecam go w 100% łatwy, smaczny i efektowny. Zaserwowałam tą tartę moim znajomym na Sylwestra i bardzo szybko zniknęła ze stołu.
TARTA Z BROKUŁAMI I CUKINIĄ
Składniki:
1 brokuł
1 cukinia
1 por
5 sztuki jajek
4 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka parmezanu
250 g mąki pszennej
120 g margaryny
sól
pieprz
czerwona słodka papryka
olej rzepakowy
bułka tarta
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy. Dodajmy do niej jedno jajko, pokrojoną margarynę i szczyptę soli. Całość zagniatamy.
2. Wałkujemy powstałe ciasto na większy placek niż forma do tarty.
3. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oproszonej bułką tartą formy do tart.
4. Widelcem nakłuwamy ciasto. Przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy fasolę.
5. Ciasto pieczemy w temperaturze 190 st C. przez 15 min.
6. Brokuły obgotowujemy w osolonej wodzie.
7. Cukinie i por kroimy w kostkę i dusimy na oleju rzepakowym. Kiedy warzywa są na wpół miękkie dodajemy brokuły. Doprawiamy do smaku. Chwile dusimy i potem przenosimy do miski, żeby wystygły.
8. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, czerwoną paprykę i parmezan. Mieszamy.
9. Jajka wlewamy do miski z warzywami. Mieszamy.
10. Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Zdejmujemy papier do pieczenia. Na ciasto wlewamy warzywa.
11. Ciasto zapiekamy kolejne 20 minut.
Smakuje świetnie na zimno, jak i na ciepło.
Kasiekw gotuje
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!