Tarta morelowa z chrupiącą kruszonką

vote now
Tarta morelowa z chrupiącą kruszonką

Cieszycie się, że kończą się wakacje? Nie za bardzo mi się to podoba;- ) W tym roku wyjątkowo szybko mijały dni, myślę że to przez tą cudowną pogodę. Tak ciepłego, suchego lata nie pamiętam :- ) Żal, że dni robią się co raz krótsze, poranki coraz zimniejsze, ech! jesień idzie nie ma na to rady… Będę tęsknić za latem! A na zakończenie wakacji, na osłodę nadchodzącej codzienności i obowiązków, podaję Wam przepis na słoneczną tartę morelową z chrupiącą kruszonką.
Składniki na ciasto:

250 g mąki pszennej125 g masła2 łyżki brązowego cukru3 – 4 łyżki zimnej wody
Mąkę przesiać, dodać pokrojone zimne masło, jajko, cukier, sól i wodę. Szybko zagnieść ciasto. ¾ cista schłodzić w lodówce przez 30 minut. Z reszty ciasta przygotować kruszonkę. Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty o średnicy około 22 cm. Spód ponakłuwać widelcem i podpiec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 15 minut.

Kruszonka:
¼ ciasta
2 łyżki płatków owsianych
3 łyżki migdałów w płatkach
1 łyżka brązowego cukru

Resztę ciasta rozkruszyć i wymieszać z płatkami owsianymi, migdałami i cukrem. Schować do lodówki. Powinna powstać sypka kruszonka

Masa serowa:
400 g waniliowego serka homogenizowanego
1 jajko
1 opakowanie budyniu waniliowego
5 – 6 moreli

Serek waniliowy wymieszać z jajkiem i proszkiem budyniowym. Masę serową wylać na podpieczony spód. Morele przekroić na pół i ułożyć ściśle na masie serowej. Ciasto posypać kruszonką. Tartę piec kolejne 30 – 35 minut w temperaturze 180ºC.

Smacznego:- )




G Gdy w brzuchu burczy...

Komentarze

Oceń ten przepis:




+