Sos boloński - prawdziwy przepis!
zagłosuj teraz
Dzięki naszemu przepisowi na domowe bolognese, będziesz mógł podrasować każdy makaron i cieszyć się gotowaniem w włoskim stylu ;-)
Składniki
8
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Gotowania2 h
W rondelku rozpuść masło z oliwą z oliwek.
Dodaj posiekaną cebulę, marchewkę i seler, a następnie gotuj przez kilka minut.
Dodaj mieloną wołowinę i delikatnie gotuj. Pokrój pancettę na małe kawałki i dodaj do mieszanki.
Dodać kiełbasę i smażyć przez kilka minut.
Wlej czerwone wino do garnka. Następnie wymieszaj koncentrat pomidorowy z bulionem wołowym, a potem wlej do garnka.
Na koniec dodaj pulpę pomidorową i dobrze wymieszaj.
Dusić bez przykrycia na małym ogniu przez 2 godziny. Mieszać od czasu do czasu i pozostawić do zredukowania.
Podawaj z makaronem al dente i posyp startym parmezanem. I voila, sos boloński gotowy!
Obserwacje
Mięso kiełbasiane: najlepiej używać mielonego mięsa wieprzowego, które jest mniej tłuste niż mięso kiełbasiane.
Mielona wołowina: można ją bez obaw zastąpić mieloną cielęciną.
Jako dodatek: makaron tagliatelle lub penne będzie zachwycony, mogąc dzielić swój talerz z tym soczystym domowym bolognese ;-) Jeśli chcesz, możesz wybrać inne rodzaje makaronu lub wymieszać to bolognese z ryżem lub gotowanymi na parze ziemniakami.
Dodatkowe składniki: aby zakończyć przepis na wysokim poziomie, dodaj trochę startego parmezanu i/lub odrobinę bazylii. W mgnieniu oka przeniesiesz się do Włoch!
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 337Kcal
- Węglowodany: 4.9g
- Tłuszcze: 26.6g
- Tłuszcze nasycone: 10.4g
- Białka: 15.7g
- Błonnik: 1.8g
- Cukry: 3.9g
- ProPoints: 9
- SmartPoints: 12
Informacje żywieniowe za 1 porcję (217g)
Sprzęt do gotowania
Płyta grzewcza
mikser
Atrybuty
Można zamrozić
Przechowywać w lodówce
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:



Oceń ten przepis