Sos beszamelowy z thermomixa

zagłosuj teraz
Inny
łatwe
124 Kcal

Jeśli jest jeden przepis, którego nie można przegapić przy użyciu Thermomixa, to jest to sos beszamelowy! W zaledwie 7 minut uzyskasz idealny sos do lasagne i ciast francuskich. Prawdziwa rozkosz o doskonałej konsystencji. Postępuj zgodnie z naszym przepisem!

Składniki

6

Materiały

  • Thermomix

Przygotowanie

  • Sos beszamelowy z Thermomixa - Przygotowanie krok 1Wlej wszystkie składniki do misy Thermomixa.
  • Sos beszamelowy z Thermomixa - Przygotowanie krok 2Gotuj przez 7 minut w temperaturze 90°C, na prędkości 4.
  • Sos beszamelowy z Thermomixa - Przygotowanie krok 3Teraz sos beszamelowy jest gotowy! Możesz go użyć do lasagne, zapiekanek lub ciast francuskich na aperitif ;-)

Oceń ten przepis

Obserwacje

Jakie są kluczowe składniki sosu beszamelowego?

Kluczowe składniki sosu beszamelowego to półtłuste mleko, mąka, masło, gałka muszkatołowa, sól i pieprz.

Czy mogę użyć innego sprzętu zamiast Thermomixa?

Tak, możesz przygotować sos beszamelowy w tradycyjny sposób, używając garnka i trzepaczki, ale Thermomix znacznie ułatwia proces.

Jakie dania mogę przygotować z sosem beszamelowym?

Sos beszamelowy idealnie nadaje się do lasagne, zapiekanek oraz ciast francuskich, a także jako baza do wielu innych sosów.

Czy sos beszamelowy można przechowywać?

Tak, sos beszamelowy można przechowywać w lodówce przez kilka dni, ale najlepiej jest go użyć świeżo po przygotowaniu.

Jakie są sposoby na wzbogacenie smaku sosu beszamelowego?

Możesz wzbogacić smak sosu beszamelowego, dodając ser, zioła, czosnek lub cebulę podczas gotowania w Thermomixie.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 124Kcal
  • Węglowodany: 11.2g
  • Tłuszcze: 6.8g
  • Tłuszcze nasycone: 4.5g
  • Białka: 4g
  • Błonnik: 0.5g
  • Cukry: 4.2g
  • ProPoints: 3
  • SmartPoints: 5
Informacje żywieniowe za 1 porcję (101g)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: