Focaccia, włoski chleb z rozmarynem
zagłosuj teraz
Wybierz się do Włoch z tym łatwym, słonecznym przepisem na focaccię. Idealna jako aperitif lub dodatek do posiłku. Nie będziesz w stanie oprzeć się delikatnemu smakowi oliwy z oliwek i rozmarynu. Postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami krok po kroku, aby przygotować naszą domową foccacię ↓↓
Składniki
10
Materiały
- Blacha do pieczenia
- Papier do pieczenia
- Wałek do ciasta
- Korytko do ugniatania
Przygotowanie
Czas przygotowania2 h
Gotowania20 min
Umieść mąkę i sól w misce miksera, uformuj zagłębienie i dodaj pokruszone drożdże (uważaj, aby nie dotknęły soli!) Dodaj oliwę z oliwek i wodę i ugniataj przez około 5 minut.
Uformuj ciasto w kulę i umieść na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Pozostaw na 20 minut w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie rozprowadź ciasto bezpośrednio na blasze do pieczenia. Pozostaw na kolejne 20 minut w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie zrób otwory w focaccii palcami. Wymieszaj oliwę z wodą widelcem lub trzepaczką, aby uzyskać emulsję.
Wylej mieszaninę na focaccię i dobrze rozprowadź.
Posyp focaccię rozmarynem i fleur de sel i pozostaw na 20 minut w temperaturze pokojowej.
Piec przez 20 minut w temperaturze 200°C.
Teraz focaccia jest już gotowa!
Obserwacje
Fleur de sel: jeśli nie masz, dodaj sól do mieszanki wody i oliwy z oliwek.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 247Kcal
- Węglowodany: 35.3g
- Tłuszcze: 8.3g
- Tłuszcze nasycone: 1.2g
- Białka: 6g
- Błonnik: 2.2g
- Cukry: 1.1g
- ProPoints: 7
- SmartPoints: 7
Informacje żywieniowe za 1 porcję (94g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:




Oceń ten przepis