Sernik trójkolorowy na zimno
vote now
Delikatny i kremowy sernik na zimno. Czekoladowo – śmietankowo – malinowy na kakaowym spodzie idealnie osładza deszczowe letnie popołudnia. Sernik od pierwszego kęsa kusi swym smakiem, a z każdym kolejnym jest coraz smaczniejszy.
Inspiracja pochodzi stąd.
Inspiracja pochodzi stąd.
SkładnikiSpód kakaowy:150 g ciasteczek maślanych1 łyżka kakao60 g roztopionego masłaBaza serowa:1 kg twarogu z wiaderka530 g mleka skondensowanego słodzonegocukier waniliowy300 g śmietanki 30%2 śmietan - fixyDodatkowo:8 łyżeczek żelatyny100 g gorzkiej czekolady200 g malin3 łyżki cukru pudruSposób przygotowaniaSpód:Ciasteczka kruszymy w blenderze na proszek, dodajemy kakao i mieszamy. Dodajemy ciepłe stopione masło i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na dno tortownicy o średnicy 24 cmwyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i lekko ubijamy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania mas.Baza serowa:Twaróg, mleko skondensowane i cukier waniliowy ubijamy krótko mikserem na puszystą masę. Bazę serową dzielimy na trzy części.Śmietankę 30% ubijamy ze śmietan-fixami na puszystą sztywną masę.Masa czekoladowa:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodneji studzimy.Przestudzoną czekoladę dodajemy do jednej części bazy serowej i dokładnie mieszamy.2,5 łyżeczki żelatyny zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia (ok. 1 min). Następnie żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnejzanurzając naczynko z żelatyną w wodzie.Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy czekoladowej i dokładnie mieszamy. Rozcieńczoną żelatynę dodajemy do reszty masy czekoladowej i mieszamy. Na końcu do masy czekoladowej dodajemy 1/3 ubitej śmietanki i bardzo delikatnie mieszamy.Masę przekładamy do tortownicy na schłodzony spód, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki.Masa śmietankowa:2,5 łyżeczki żelatyny zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia (ok. 1 min). Następnie żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnejzanurzając naczynko z żelatyną w wodzie.Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki kolejnej części bazy serowej i dokładnie mieszamy. Rozcieńczoną żelatynę dodajemy do reszty bazy serowej i mieszamy. Na końcu do masy serowej dodajemy 1/3 ubitej śmietanki i bardzo delikatnie mieszamy.Masę śmietankową wykładamy delikatnie na masę czekoladową, wyrównujemy i wstawiamy ponownie do lodówki.Masa malinowa:Maliny miksujemy z cukrem pudrem na mus (nie musimy przecedzać musu, pestki nie przeszkadzają:).3 łyżeczki żelatyny zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia (ok. 1 min). Następnie żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnejzanurzając naczynko z żelatyną w wodzie.Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki musu malinowego i dokładnie mieszamy. Rozcieńczoną żelatynę dodajemy do reszty musu i mieszamy. Ostatnią część bazy serowej łączymy z musem z żelatyną i dokładnie mieszamy.Na końcu do masy malinowej dodajemy ostatnią część ubitej śmietanki i bardzo delikatnie mieszamy.Masę malinową delikatnie wykładamy na masę śmietankową i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż sernik całkowicie stężeje.Sernik możemy udekorować świeżymi owocami lub podawać z musem owocowym.Smacznego!
teczka kucharska
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!