Sernik pomarańczowy z toffi

vote now
Sernik pomarańczowy z toffi


coś na osłodę życia... czyli sernik z pomarańczami i toffi na cynamonowym spodzie.

Składniki:
Spód:
- 400 g herbatników maślanych
- 2 łyżeczki cynamonu
- 150 g masła

Masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- olejek pomarańczowy
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 pomarańcza
- 200 ml śmietanki 30-36%

- masa kajmakowa ( 1 puszka)
- konfitura z pomarańczy


Przygotowanie:

Herbatniki miksujemy, masło rozpuszczamy i mieszamy dokładnie z ciasteczkami i cynamonem. Masą ciasteczkową wykładamy na dno natłuszczonej tortownicy. Wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Zmielony twaróg miksujemy na średnich obrotach z cukrem i jajkami.
Skórkę z pomarańczy ścieramy na tarce, obieramy ją i wyciskamy sok. Do masy serowej dodajemy olejek, kardamon, skórkę i sok z pomarańczy. Całość mieszamy. Na końcu dodajemy śmietanę, stale mieszając.
Gotową masę serową wylewamy na przygotowanym wcześniej spodzie.

Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie wyciągamy sernik i wylewamy wcześniej podgrzaną masę kajmakową. Dalej pieczemy około 15 minut - przykrywamy sernik folią aluminiową aby się za bardzo nie przyrumienił.

Sernik studzimy w piekarniku. Wystudzony wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Na gotowym serniku rozsmarowujemy konfiturę z pomarańczy.



Smacznego !

#Paulina

J JUST EAT ME ;)

Komentarze

Oceń ten przepis:




+