Sernik na murzynku
vote now
Dla mnie każde ciasto, w którym jest ser, jest pyszne. Tak też jest z tym połączeniem sernika i murzynka. Przepis znalazłam u Słodkiej Babeczki.
Ciasto bardzo szybko się robi, jest proste i smaczne, więc czego chcieć więcej.
Składniki na murzynka:
300 g masła1,5 szklanki cukru trzcinowego9 łyżek mleka5 łyżek kakaocukier wanilinowy2 i 1/4 szklanki mąki pszennej3 łyżeczki proszku do pieczenia6 jajekSkładniki na sernik:
600 g sera z wiaderka2 łyżki śmietany kremówki3 jajka3/4 szklanki cukrukilka kropli olejku waniliowego1 czubata łyżka mąki ziemniaczanejW pierwszej kolejności przygotowujemy murzynka. W garnku roztapiamy masło, dodajemy do niego cukier trzcinowy, wanilinowy, mleko i kakao. Mieszamy i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie ściągamy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.
Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia.
Żółtka oddzielamy od białek.
Do przestudzonej masy dodajemy żółtka i mąkę, mieszamy łyżką do całkowitego połączenia składników. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszamy.
Murzynka wylewamy na blaszkę 25 x 45 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Do miski wkładamy ser, śmietanę, żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną i olejek waniliowy. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie, za pomocą łyżki, łączymy z masą serową.
Masę serową wykładamy na murzynka łyżką, tworząc różnej wielkości kleksy.
Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze przez 20 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Ciasto bardzo szybko się robi, jest proste i smaczne, więc czego chcieć więcej.
Składniki na murzynka:
300 g masła1,5 szklanki cukru trzcinowego9 łyżek mleka5 łyżek kakaocukier wanilinowy2 i 1/4 szklanki mąki pszennej3 łyżeczki proszku do pieczenia6 jajekSkładniki na sernik:
600 g sera z wiaderka2 łyżki śmietany kremówki3 jajka3/4 szklanki cukrukilka kropli olejku waniliowego1 czubata łyżka mąki ziemniaczanejW pierwszej kolejności przygotowujemy murzynka. W garnku roztapiamy masło, dodajemy do niego cukier trzcinowy, wanilinowy, mleko i kakao. Mieszamy i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie ściągamy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.
Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia.
Żółtka oddzielamy od białek.
Do przestudzonej masy dodajemy żółtka i mąkę, mieszamy łyżką do całkowitego połączenia składników. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszamy.
Murzynka wylewamy na blaszkę 25 x 45 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Do miski wkładamy ser, śmietanę, żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną i olejek waniliowy. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie, za pomocą łyżki, łączymy z masą serową.
Masę serową wykładamy na murzynka łyżką, tworząc różnej wielkości kleksy.
Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze przez 20 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Edytka w kuchni
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!