Roladki z Bakłażanem i Fetą

vote now
Roladki z Bakłażanem i Fetą

Kto by przypuszczał, że z bakłażana można wyczarować tak smaczne przekąski?! W sam raz na jeden gryz, no może dwa :).
SKŁADNIKI (10 roladek):
duży bakłażan100 g sera feta100 g sera almetteząbek czosnku1/2 papryki czerwonej4 łyżki posiekanego szczypiorkuolej do smażeniasól i pieprz
WYKONANIE:Bakłażana dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić wzdłuż na plasterki. Każdy plaster oprószyć delikatnie solą z każdej strony. Odstawić na 3 minuty i odsączyć z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym. Plasterki bakłażana smażyć z obu stron na patelni z olejem przez ok. 2-3 minuty. Usmażone układać na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju.Ser feta i almette rozgnieść widelcem.Paprykę pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.Paprykę, czosnek i szczypiorek dodać do masy serowej i wymieszać razem. Doprawić solą i pieprzem (ja dodałam tylko pieprz).Na wystudzonych plastrach bakłażana nakładać farsz, a następnie zwijać w ruloniki i układać na talerzu. Jeśli roladki będą się rozpadać, można spiąć je wykałaczką. Oprószyć szczypiorkiem i papryką. SMACZNEGO :)
przystawkabakłażanser fetaser almetteczosnekpaprykaszczypiorekolejsólpieprz
Lato w pełni!
Wegetariański obiad III

Z Zakątek Smakosza

Komentarze

Oceń ten przepis:




+