Nasze 10 najlepszych przepisów na bakłażana: grillowany, pieczony, kawior, jak sprawić, by był wysublimowany tego lata?

Friday 18 July 2025 13:54 - Adèle Peyches
Nasze 10 najlepszych przepisów na bakłażana: grillowany, pieczony, kawior, jak sprawić, by był wysublimowany tego lata?

To gwiazda letnich straganów: bakłażan uwodzi pięknym fioletowym kolorem, rozpływającą się w ustach konsystencją i lekko dymnym smakiem po ugotowaniu. Jednak czasami może onieśmielać: za dużo wody, za dużo goryczy? Dzięki kilku sztuczkom można go powiększyć i sprawić, że będzie nie do odparcia.

Klucz? Wybierz jędrną, błyszczącą skórkę i przygotuj ją ostrożnie. Przed gotowaniem odcedź ją z odrobiną soli, aby usunąć nadmiar wody i złagodzić gorycz. Następnie możliwości są nieograniczone: grillowanie na grillu, pieczenie w piekarniku, kandyzowanie na patelni lub przygotowanie kawioru jako aperitifu.

Kolejną wielką zaletą bakłażanów jest to, że są niskokaloryczne i bogate w błonnik i przeciwutleniacze. Innymi słowy, spełnia wszystkie kryteria zdrowego i smacznego letniego gotowania!


Pomysły na przepisy do zapamiętania

Panierowany bakłażan z bułką tartą panko w stylu japońskiego curry katsu, ale wegetariański

Zamień swoją kuchnię w zakątek Japonii dzięki temu przepisowi na panierowanego bakłażana z bułką tartą panko, curry katsu w stylu wegetariańskim ! Wyobraź sobie chrupiącą teksturę tradycyjnego katsu curry, ale bez mięsa. Ta wersja na bazie...


Jak łatwo upiec i obrać bakłażana w piekarniku?

Zastanawiasz się, jak łatwo upiec i obrać bakłażany w piekarniku ? To prostsze niż myślisz! Ta metoda pozwala uzyskać delikatnego, aromatycznego bakłażana ze skórką, która łatwo się odkleja. Idealny do przygotowywania dań takich jak kawior z...


Roladki z bakłażana w frytkownicy powietrznej

Przepis zapobiegający marnotrawstwu, który możesz zjeść, gdy tylko będziesz gotowy , aby cieszyć się ciągnącym się serem: roladki z bakłażana we frytkownicy powietrznej sprawiają, że usta stają się wodniste od samego patrzenia na nie. Nadziewaliśmy...


Makaron sycylijski z bakłażanem, łatwa i lekka wersja - pasta alla norma

Przygotuj się na przeniesienie prosto do Katanii na Sycylii , gdzie delikatne nuty grillowanych bakłażanów , soczystych pomidorów i rozpływającej się ricotty łączą się, tworząc pyszne, łatwe i niedrogie letnie danie z makaronem! Przepis na...


Parmigiana z bakłażana - tradycyjny przepis wyjaśniony krok po kroku!

Jeden z najpopularniejszych przepisów wśród Włochów, wegetariańskie danie jednogarnkowe, które jest równie proste, co smaczne i zawsze przekonuje każdego gościa. Parmigiana z bakłażana (przez wielu nazywana również "melanzane alla parmigiana")...


Baba ganoush, pyszna libańska pasta z bakłażana

Odkryj kuzyna słynnego kawioru z bakłażana, prosto z Libanu: baba ganoush ! Wiemy, że kuchnia libańska jest pełna kulinarnych cudów i wszelkiego rodzaju mezze, które są idealne na aperitif . Dowiedz się, jak samodzielnie przygotować tę tartinade...


Szybkie pieczone bakłażany, smaczny i lekki dodatek do dań

Tak naprawdę w naszej lodówce zawsze ukrywa się bakłażan. Czasami nawet trochę stary, ponieważ został zapomniany na kilka tygodni (biedactwo!). Cóż, to fantastyczne warzywo zawsze nas ratuje, ponieważ jest tak wszechstronne , że można je...


Tosty z bakłażana z sosem pomidorowym i kozim serem

Znaleźliśmy nowy przepis na bakłażana! I tak, kochamy lato właśnie za to, że możemy cieszyć się tym warzywem i przyrządzać je na różne sposoby ♥ Dlatego dziś przedstawiamy Wam plastry bakłażana na tostach ;-) Polane pomidorowym sosem, kozim...


Tarta tatin z bakłażanem: pikantna wersja, za którą można umrzeć!

Po słodkiej wersji z jabłkami, postanowiliśmy wykorzystać bakłażany w naszym pikantnym przepisie na tarte tatin. Aby nadać całości smaku, nie zapomnieliśmy dodać sosu pomidorowego, suszonego oregano i miodu dla odrobiny słodyczy ;-) Niezwykle łatwa w...


Placki z bakłażana

Często szukasz sposobów na zachęcenie całej rodziny do jedzenia warzyw? Wypróbuj te bakłażany w tempurze! To bardzo prosty przepis, a do jego przygotowania nie potrzeba zbyt wielu składników - wystarczą te, które masz w szafkach i lodówce! Ciesz się...

Adèle PeychesAdèle Peyches
Redaktor naczelny, który nie może się doczekać zimy, aby jeść fondue! Pasjonatka gastronomii i zawsze w poszukiwaniu nowych kulinarnych perełek, najpierw studiowałam prawo, zanim wróciłam do swojej pierwszej miłości: smaku dobrych produktów i przyjemności dzielenia się przy stole :)

Komentarze

Oceń artykuł: