Rogaliki drożdżowe
vote now
Przepis z kalendarza ściennego.
Pyszne, przepyszne, cudowne rogaliki.
Mogę je jeść i jeść...
Składniki:
1 kg mąki1,5 szklanki mleka150 g masła2 jajka10 dag drożdży7 łyżek cukruszczypta soliulubiona konfitura (ja dałam powidła śliwkowe, dżem wiśniowy i jabłka przesmażone, nie potrafię określić, z czym były najlepsze)rozkłócone jajko do posmarowania rogaliSzklankę mleka podgrzewamy z masłem, aż do jego rozpuszczenia. Gorące wlewamy do mąki wymieszanej z cukrem i solą. Mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia.
W pozostałej pół szklanki mleka mieszamy drożdże.
Po przestudzeniu ciasta dodajemy do niego drożdże z mlekiem, jajka i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne, odstające od ręki. Wkładamy ciasto do miski i pod przykryciem zostawiamy je do wyrośnięcia (musi podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 - 7 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na w miarę równe koło, które tniemy na trójkąty (tak jak pizza - na 8 trójkątów). Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę konfitury i zawijamy ciasto w rogalik.
Gotowe rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Pyszne, przepyszne, cudowne rogaliki.
Mogę je jeść i jeść...
Składniki:
1 kg mąki1,5 szklanki mleka150 g masła2 jajka10 dag drożdży7 łyżek cukruszczypta soliulubiona konfitura (ja dałam powidła śliwkowe, dżem wiśniowy i jabłka przesmażone, nie potrafię określić, z czym były najlepsze)rozkłócone jajko do posmarowania rogaliSzklankę mleka podgrzewamy z masłem, aż do jego rozpuszczenia. Gorące wlewamy do mąki wymieszanej z cukrem i solą. Mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia.
W pozostałej pół szklanki mleka mieszamy drożdże.
Po przestudzeniu ciasta dodajemy do niego drożdże z mlekiem, jajka i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne, odstające od ręki. Wkładamy ciasto do miski i pod przykryciem zostawiamy je do wyrośnięcia (musi podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 - 7 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na w miarę równe koło, które tniemy na trójkąty (tak jak pizza - na 8 trójkątów). Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę konfitury i zawijamy ciasto w rogalik.
Gotowe rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Edytka w kuchni
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!