Maxi skręty z ciasta francuskiego (pomidor, szynka, mozzarella, pietruszka)

zagłosuj teraz
Przekąska
łatwe
30 min
734 Kcal

W Ptitchef uwielbiamy twisty z ciasta francuskiego, więc postanowiliśmy podwoić stawkę, aby uzyskać jeszcze więcej smaku i szczęścia! Pomysł jest prosty: tworzymy paski ciasta, które nakładamy na siebie, a następnie skręcamy je razem. Musisz przyznać, że to sprawia, że masz ochotę, prawda? A co więcej, zawsze jest tak łatwy do zrobienia! Dowód znajduje się w naszym szczegółowym przepisie poniżej ↓

Składniki

4

Materiały

  • Blacha do pieczenia
  • Nóż
  • Miska
  • Szczotka kuchenna

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania20 min
  • Maxi skręty z ciasta francuskiego (pomidor, szynka, mozzarella, pietruszka) - Przygotowanie krok 1Rozwiń ciasto francuskie na blasze do pieczenia. Wlej coulis pomidorowy i rozprowadź na całej powierzchni.
  • Maxi skręty z ciasta francuskiego (pomidor, szynka, mozzarella, pietruszka) - Przygotowanie krok 2Posyp startą mozzarellą i posiekaną świeżą pietruszką.
    Dodaj pokrojoną na kawałki szynkę peklowaną.
  • Maxi skręty z ciasta francuskiego (pomidor, szynka, mozzarella, pietruszka) - Przygotowanie krok 3Umieść drugie ciasto francuskie na wierzchu pierwszego i delikatnie spłaszcz dłońmi.
  • Maxi skręty z ciasta francuskiego (pomidor, szynka, mozzarella, pietruszka) - Przygotowanie krok 4Za pomocą noża przeciąć masę wzdłuż na środku, a następnie uformować paski o szerokości 1,5 cm.
  • Maxi skręty z ciasta francuskiego (pomidor, szynka, mozzarella, pietruszka) - Przygotowanie krok 5Z paskami postępuj w ten sam sposób: umieść prawy pasek na lewym i lekko dociśnij je do siebie.
    Weź całość między palce, aby uformować skręt, lekko go rozciągając. Umieść skręta na blasze do pieczenia.
    Powtórz czynność ze wszystkimi parami pasków.
  • Maxi skręty z ciasta francuskiego (pomidor, szynka, mozzarella, pietruszka) - Przygotowanie krok 6Posmaruj ciasto francuskie roztrzepanym żółtkiem i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.
    I voilà: maxi twisty z ciasta francuskiego są gotowe!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Czy mogę zamrozić te ciasta francuskie?

Jak najbardziej! Niektórzy lubią zamrażać je na surowo, po uformowaniu. My ze swojej strony wolimy zamrozić je wstępnie ugotowane i zdecydować się na dalsze gotowanie po rozmrożeniu. Lub zamrozić je już ugotowane, wkładając je do piekarnika w temperaturze 140°C na kilka minut (i kładąc na wierzchu arkusz folii aluminiowej, jeśli obawiasz się, że się przypalą). W każdym razie, zamrożenie ciasta francuskiego będzie świetnym sposobem na zachowanie gotowego przepisu na aperitif, ale także wtedy, gdy przyjdzie kilka osób i nie masz czasu na zrobienie ciasta francuskiego dla wszystkich w wielki dzień ;-)
Najlepiej przechowywać je w szczelnej puszce przez 3-4 dni.
To zależy od Ciebie! Możesz podawać je prosto z piekarnika lub poczekać, aż ostygną.
Można go zastąpić innym smarowidłem, takim jak pesto, pesto rosso, tapenada, kawior z bakłażana itp.
Można go zastąpić startym serem Gruyère lub parmezanem.
Od czasu do czasu lubimy używać suszonego tymianku, rozmarynu lub ziół prowansalskich zamiast świeżej pietruszki w tych ciastach francuskich.
Według nas, najlepiej podawać je jako aperitif, ale jeśli zostaną jakieś resztki, można je również podać na talerzu z mieszanką sałat. Ten przepis będzie również idealny do podania dzieciom, jeśli masz rodzinę i nie wiesz, co przygotować dla swoich maluchów :-)
Oto nasze najlepsze kombinacje:
* Wędzony łosoś + fromage frais + szczypiorek
* Kozi serek do smarowania + miód + posiekane orzechy włoskie
* Pesto + posiekane oliwki
* Tapenada z czarnych oliwek + anchois

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 734Kcal
  • Węglowodany: 46.2g
  • Tłuszcze: 52.1g
  • Tłuszcze nasycone: 33.1g
  • Białka: 18.7g
  • Błonnik: 2.9g
  • Cukry: 2.2g
  • ProPoints: 20
  • SmartPoints: 30
Informacje żywieniowe za 1 porcję (196g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik

Atrybuty

Można zamrozić
Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: