Rafaello - kokosowy sernik na zimno

vote now
Rafaello - kokosowy sernik na zimno

Delikatny, kremowy, pyszny.





Składniki:

Na spód:
200g kokosowych wafelków1/4 roztopionego masłaNa masę:
500g ulubionego serka w wiaderku1 puszka mleczka kokosowego1 biała czekolada3/4 szklanki wiórków kokosowych2/3 cukru pudru (więcej lub mniej, w zależności od upodobania)1 łyżeczka ekstraktu z wanilii3 łyżki żelatyny
Na wierzch:
50g płatków migdałowychkilka cukierków rafaello
Rozkrusz wafelki i połącz je z roztopionym masłem. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie tortownicy ułóż masę z wafelek i masła. Wstaw do lodówki.


Namocz żelatynę w wodnistej części mleczka kokosowego, przez około 5 minut. Następnie włóż ją do mikrofalówki (lub do naczynia z wrzątkiem) na kilka sekund. Ciepłą żelatynę dokładnie wymieszaj i odstaw.


Przełóż serek do dużej miski i lekko ubij go z cukrem pudrem. Dodaj resztę mleczka kokosowego. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, przestudzoną wymieszaj z masą serową. Dodaj ekstrakt waniliowy, wiórki kokosowe i żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj. Przelej masę na wafelkowy spód i włóż do wanny do całkowitego stężenia.


Przed podaniem upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Przestudź je i oprósz nimi sernik. Ułóż na wierzchu kilka cukierków rafaello. Smacznego!



Serniki dla Miksera - edycja 1.14

B Babeczka piecze... i gotuje

Komentarze

Oceń ten przepis:




+